Kopytka z bryndzą to naprawdę pyszny przepis! Wyrazista bryndza idealnie komponuje się z ziemniakami. Takie kopytka będą pysznie smakować zarówno z kwaśną śmietaną, sosem, czy jako dodatek do głównego dania.
Spis treści:
Jak zrobić kopytka z bryndzą?
Aby przygotować kopytka z dodatkiem bryndzy, do ugotowanych, a następnie wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy bryndzę, mąkę pszenną i jajko. Z ciasta formujemy kopytka i gotujemy je w osolonej wodzie (2 minuty od wypłynięcia).
Ile kopytek wyjdzie z 1 kg ziemniaków?
Z 1 kg ziemniaków otrzymasz 50 kopytek standardowej wielkości, czyli takich o długości 2-3 cm i grubości 2 cm.
Z czym podać kopytka?
Do kopytek z bryndzą najlepiej pasuje kwaśna śmietana, zeszklona cebulka lub ulubiony sos, np. grzybowy. Takie kopytka świetnie sprawdzą się również jako dodatek do dania głównego, zastępując puree ziemniaczane, czy kluski śląskie.

Przepis na kopytka z bryndzą
Zobacz również inne ciekawe potrawy z ziemniakami
- ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce
- babka ziemniaczana
- pierogi z oscypkiem i ziemniakami
- kotlety z kaszy bulgur z ziemniakami
- talarki ziemniaczane z piekarnika