Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastkaPrzepis na kokoski w jasnej polewie! Pyszne ciastka z kokosem

Przepis na kokoski w jasnej polewie! Pyszne ciastka z kokosem

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
przepis-na-kokoski-deser-z-kokosem

Przepis na kokoski w polewie z mlekiem w proszku! Jest to nieco zmieniony przepis na znane kokoski w czekoladowej polewie. Bazą kokosów jest miodowe ciasto biszkoptowe.

Jak zrobić ciastka z kokosem, czyli kokoski?

Kokoski przygotujesz bardzo szybko! Na początek należy przygotować ciasto, czyli masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawaj po jednym jajku, mąkę oraz miód. Upieczone ciasto kroimy na kwadraty i maczamy w polewie przygotowanej z mleka w proszku i masła. Na koniec kokoski obtaczamy w wiórkach kokosowych i gotowe! Dokładne przygotowanie znajdziesz w poniższym przepisie.

Przepis na kokoski w polewie z mlekiem w proszku

przepis-na-kokoski-deser-z-kokosem

Kokoski w jasnej polewie

Drukuj
Proporcje na: 16 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.7/5
( 159 głos/y )

składniki

Ciasto:
  • 140 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Polewa:
  • 100 g mleka w proszku
  • 80 ml mleka
  • 200 g masła
  • 60 g cukru pudru
 
Dodatkowo:
  • 200 g wiórków kokosowych

przygotowanie

Przygotowanie ciasta:
  1. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodaj kolejno po jednym jajku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód.
  2. Gotowe ciasto przelej do formy 24x24 cm, wyrównaj i piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  3. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.
  4. Gdy ciasto wystygnie, skrój górę ciasta, aby je wyrównać. Następnie pokrój na 16 kwadratów.

 

Przygotowanie polewy:
  1. Masło, mleko i cukier puder umieść w rondelku i rozpuść, cały czas mieszając.
  2. Następnie rondelek zdejmij z ognia i dodaj mleko w proszku - wymieszaj energicznie, aby powstała gładka polewa. Jeśli utworzą się grudki mleka w proszku, użyj blendera ręcznego.

 

Zrobienie kokosków:
  1. Każdy z kawałków ciasta nabij na widelec i maczaj w mlecznej polewie, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.
  2. Odstaw do stężenia.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na ciasta i ciasteczka z kokosem – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.