Klasyczny przepis na kapustę zasmażaną, która idealnie komponuje się z wieloma daniami. Taka kapusta sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków z kotletem, a także do dań warzywnych. Ta kapusta zasmażana zawsze wychodzi!
Spis treści:
Jak zrobić kapustę zasmażaną?
Przygotowanie kapusty zasmażanej jest bardzo proste! Pokrojoną kapustę gotujemy przez około 25 minut z dodatkiem małej ilości wody (lub bulionu). W międzyczasie doprawiamy, a następnie dodajemy zasmażkę z masła i mąki. Dokładny przepis na kapustę zasmażaną znajdziesz poniżej.
Jak zrobić zasmażkę do kapusty?
Aby przygotować zasmażkę do kapusty, najpierw należy rozpuścić masło. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i przetarty czosnek. Całość smażymy kilka minut, po czym dodajemy mąkę pszenną i cały czas mieszając smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do ugotowanej kapusty i mieszamy. Gotowe!
Jak doprawić kapustę zasmażaną?
Do kapusty zasmażanej doskonale pasuje mielony kminek, czosnek, świeży koperek, a także sól i pieprz. Warto dodać również łyżeczkę cukru i łyżkę soku z cytryny. Sok z cytryny można zastąpić octem.


Przepis na kapustę zasmażaną krok po kroku
Ile kalorii ma porcja kapusty zasmażanej?
Z podanych proporcji otrzymasz 5 porcji białej kapusty zasmażanej. Jedna porcja ma:
- kalorie – 133 kcal
- węglowodany – 21,6 g
- białko – 4,4 g
- tłuszcze – 4,5 g
Zobacz również inne przepisy z kapustą
- krokiety z kapustą i grzybami
- łazanki z młodej kapusty z pieczarkami
- tort z tortilli a’la krokiety z kapustą
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
