Przepis na drożdżówki z cytrynowym kremem, czyli lemon curdem! Bułeczki, jak i lemon curd są wegańskie. Orzeźwiające nadzienie świetnie komponuje się z ciastem drożdżowym.
Jak zrobić cytrynowe drożdżówki?
Przygotowanie przepisu rozpocznij od zrobienia lemon curdu. Wszystkie składniki gotuj przez kilka minut, po czym odstaw do wystudzenia. Następnie czas na wyrobienie ciasta drożdżowego, które później odstawiamy do wyrośnięcia. Na koniec przyszedł czas na uformowanie drożdżówek. Dokładne proporcje znajdziesz poniżej.
Przepis na drożdżówki krok po kroku

składniki
Lemon curd:
- 100 g mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
- 50 g wody
- 100 g margaryny
- 40 g mleczka kokosowego
- 45 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny (65 g soku)
- skórka z 1 cytryny (starta na małych oczkach tarki)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- duża szczypta kurkumy
- szczypta soli
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 160 g mleka (roślinnego)
- 7 g suszonych drożdży lub 17 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40 g oleju
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
przygotowanie
Przygotowanie kremu lemon curd:
- Wszystkie składniki włóż do rondelka i dokładnie wymieszaj rózgą (trzepaczką). Całość postaw na średnim ogniu i podgrzewaj, mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
- Gotowy krem cytrynowy odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie ciasta i drożdżówek:
- Ciepłe mleko (około 35 stopni Celsjusza) wymieszaj z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki (odebranymi z 300 g). Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut – drożdże zaczną rosnąć i całość powinna podwoić swoją objętość.
- Pozostałą część mąki przesiej i wsyp do miski. Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, cukier waniliowy, szczyptę soli i szczyptę kurkumy. Całość wymieszaj i wyrabiaj przez 5 minut (ręcznie lub mikserem/robotem). Po 5 minutach wyrabiania do ciasta dodaj olej i wyrabiaj jeszcze przez 5-10 minut. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do ręki/miski.
- Zarobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągnij z miski i delikatnie zarób. Następnie pokrój na 6 części i uformuj drożdżówki o wybranym kształcie i wyglądzie, umieszczając w środku lub na wierzchu krem lemon curd.
- Jak przygotować drożdżówki o kształcie jak na zdjęciach? Za pomocą ręki rozpłaszcz każdą z sześciu części ciasta na podłużny prostokąt o grubości około 5 mm. Na środek ciasta wyłóż sporą łyżkę wystudzonego kremu lemon curd – tak, aby krem zajmował 1/3 ciasta na środku, po czym przykryj krem 1/3 ciasta z boku i zalep krem, aby nie wypłynął podczas pieczenia. Pozostałą 1/3 część ciasta ponakrawaj nożem na paski o szerokości 1-2 cm i paski zawiń na wierzch bułeczki – lekko je naciągnij i zawiń pod spód bułeczek.
- Przygotowane bułeczki ułóż na blasze do pieczenia w odstępach, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut. Po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 15 minut – do zarumienienia.
- Wystudzone drożdżówki oprósz cukrem pudrem.
Sprawdź inne przepisy na drożdżówki, bułki i chleby – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najlepsza sałatka z burakiem i serem feta
- Proteinowy piernik z wiśniami – PRZEPIS
- Zapiekany makaron jak Burger Drwala! (elektryczny Lunch Box)
- Ciasto bez pieczenia na herbatnikach – idealne na Święta
- Domowa gorąca czekolada z cynamonem i imbirem
- Desery z czekoladą, które warto przygotować



