Przepis na tradycyjną drożdżówkę z kruszonką! Ciasto przygotujesz w keksówce. Drożdżówka pięknie wyrasta – jest puszysta, miękka i po prostu przepyszna.
To proste ciasto drożdżowe w keksówce najlepiej smakuje świeże, tuż po wystygnięciu. Sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie, dodatek do kawy, a także jako ciasto na spotkaniach rodzinnych i ze znajomymi. Drożdżówkę możesz zjeść z ulubionym dżemem lub po prostu samą!
Jak zrobić ciasto drożdżowe w keksówce?
Drożdżówkę z kruszonką zrobisz w kilku prostych krokach:
- Zrób rozczyn – drożdże wymieszaj z odrobiną mleka, mąki i cukru, po czym odstaw do podrośnięcia.
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Masło rozpuść.
- Wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i pozostałe składniki (oprócz masła) wyrabiaj przez 10 minut.
- Do ciasta dodaj rozpuszczone, letnie masło i wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia.
- Zrób kruszonkę.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż do keksówki i posyp kruszonką – odstaw do wyrośnięcia.
- Upiecz drożdżówkę i gotowe!
Tak więc przepis jest naprawdę prosty! Jedyne, czego potrzebujesz to cierpliwość i ciepłe miejsce, aby Twoje ciasto drożdżowe odpowiednio wyrosło. Powodzenia!
Dokładny przepis oraz proporcje składników na drożdżówkę znajdziesz poniżej.
Sprawdź również przepisy na drożdżówki i ciasta drożdżowe:
- bułeczki drożdżowe z kruszonką
- ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
- przepis na drożdżówki z makiem
- wieniec drożdżowy z bakaliami

PRZEPIS – DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ

składniki
Składniki na drożdżówkę z keksówki:
- 600 g mąki pszennej
- 20 g drożdży (świeżych)
- 115 g cukru
- 250 ml letniego mleka (około 35 stopni C)
- 120 g masła
- 4 żółtka
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę do drożdżówki:
- 30 g masła
- 20 g cukru
- 40 g mąki
przygotowanie
- Z odmierzonych składników odbierz 2 łyżki mleka, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru – dodaj pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- W tym czasie żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę.
- Do miski daj przesianą mąkę, utarte żółtka z cukrem, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i letnie mleko. Dodaj szczyptę soli. Całość wyrabiaj przez 10 minut, a po tym czasie dodaj roztopione masło (masło nie może być gorące – nie powinno przekraczać 40 stopni C). Ciasto wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.
- Po tym czasie ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę – z podanych składników zarób kruche ciasto i włóż do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe lekko zarób i przełóż do dużej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj odrobiną roztopionego masła lub żółtkiem. Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach tarki kruszonkę. Ciasto w foremce przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie na wysokość formy. Wtedy włóż je do piekarnika i piecz około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sprawdź przepisy na inne drożdżówki i chleby – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/pieczywo/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych







