Przepis na tradycyjną drożdżówkę z kruszonką! Ciasto przygotujesz w keksówce. Drożdżówka pięknie wyrasta – jest puszysta, miękka i po prostu przepyszna.
To proste ciasto drożdżowe w keksówce najlepiej smakuje świeże, tuż po wystygnięciu. Sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie, dodatek do kawy, a także jako ciasto na spotkaniach rodzinnych i ze znajomymi. Drożdżówkę możesz zjeść z ulubionym dżemem lub po prostu samą!
Jak zrobić ciasto drożdżowe w keksówce?
Drożdżówkę z kruszonką zrobisz w kilku prostych krokach:
- Zrób rozczyn – drożdże wymieszaj z odrobiną mleka, mąki i cukru, po czym odstaw do podrośnięcia.
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Masło rozpuść.
- Wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i pozostałe składniki (oprócz masła) wyrabiaj przez 10 minut.
- Do ciasta dodaj rozpuszczone, letnie masło i wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia.
- Zrób kruszonkę.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż do keksówki i posyp kruszonką – odstaw do wyrośnięcia.
- Upiecz drożdżówkę i gotowe!
Tak więc przepis jest naprawdę prosty! Jedyne, czego potrzebujesz to cierpliwość i ciepłe miejsce, aby Twoje ciasto drożdżowe odpowiednio wyrosło. Powodzenia!
Dokładny przepis oraz proporcje składników na drożdżówkę znajdziesz poniżej.
Sprawdź również przepisy na drożdżówki i ciasta drożdżowe:
- bułeczki drożdżowe z kruszonką
- ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
- przepis na drożdżówki z makiem
- wieniec drożdżowy z bakaliami
PRZEPIS – DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ
Sprawdź przepisy na inne drożdżówki i chleby – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/pieczywo/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Korzenne ciastka świąteczne choinki – PRZEPIS
- Kawa gotowana z cynamonem – przepis na aromatyczną kawę
- Idealne ciasto Salceson z jabłkami i cynamonem
- Dobry przepis na ciasto na rurki (z kwaśną śmietaną)
- Łatwy przepis na sernik z makiem z puszki (bez pieczenia)
- Sałatka z tortellini bez majonezu!