Odkryj przepis na doskonałą pizzę – to ciasto na pizzę smakuje jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Odpowiednia mąka, idealne proporcje, a do tego najlepsze dodatki – oto klucz do wyjątkowej pizzy, którą możesz przygotować w swoim domu!
Ten przepis to domowa pizza na cienkim cieście z suchych drożdży. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Pizzę piecz w wysokiej temperaturze – odpowiednie będzie 230 stopni Celsjusza. Pizzę możesz upiec na blasze do pieczenia, a jeśli masz kamień do pizzy, to polecam z niego skorzystać. Rozgrzej wcześniej kamień przez minimum 30 minut w piekarniku. Pieczenie pizzy na kamieniu sprawi, że ciasto będzie jeszcze lepiej wypieczone.
Jaka jest najlepsza mąka do pizzy?
Jeśli chcesz zrobić w domu pyszną włoską pizzę, to przede wszystkim zadbaj o odpowiednią mąkę. Do przygotowania pizzy najlepsza jest mąka pszenna typu 00. A oto najważniejsze zalety takiej mąki:
- ma wysoką zawartość białka i glutenu – dzięki temu ciasto na pizzę jest elastyczne,
- jest bardzo drobno zmielona, dzięki czemu ciasto wyjdzie delikatne,
- ciasto na pizzę z mąki typu 00 nie nasiąka sosem – zachowuje swoją chrupkość.
Gdzie znaleźć dobrej jakości mąkę na pizzę? Polecam sprawdzić mąki w sklepie Schronisko Bukowina. Znajdziesz tu oryginalne włoskie mąki – https://schroniskobukowina.pl/maka-do-pizzy
Oprócz mąki typu 00 w ofercie sklepu Schronisko Bukowina są też inne sprawdzone produkty do pizzy importowane z Włoch, czyli np.:
Przepis na włoską pizzę z tych produktów znajdziesz poniżej.
Gotowy spód do pizzy – jaki wybrać?
Alternatywą dla przygotowania własnego ciasta na pizzę jest gotowy spód do pizzy. Warto znaleźć taki, który nie zawiera konserwantów. I tutaj również z pomocą przychodzi Schronisko Bukowina!
Wypróbowałam gotowy spód do pizzy ze Schroniska Bukowina i mogę go szczerze polecić. Skład takiego spodu to mąka, woda, drożdże, słód jęczmienny i sól – to wszystko! Po upieczeniu spód jest idealnie chrupiący, a jednocześnie miękki. Jeśli lubisz takie gotowe rozwiązania, to naprawdę warto wypróbować ten gotowy spód 🙂
Zdjęcia czytelników:
Patryk o przepisie na to ciasto do pizzy:
“Uwielbiam pizzę, przepis na to ciasto do pizzy jest rewelacyjny. Na pewno jeszcze nie raz będę korzystał z tego przepisu.”
PRZEPIS NA CIASTO DO PIZZY WŁOSKIEJ
Sprawdź również przepisy na przekąski z grilla z oscypkiem ze Schroniska Bukowina:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Korzenne ciastka świąteczne choinki – PRZEPIS
- Kawa gotowana z cynamonem – przepis na aromatyczną kawę
- Idealne ciasto Salceson z jabłkami i cynamonem
- Dobry przepis na ciasto na rurki (z kwaśną śmietaną)
- Łatwy przepis na sernik z makiem z puszki (bez pieczenia)
- Sałatka z tortellini bez majonezu!
Artykuł powstał przy współpracy ze schroniskobukowina.pl
2 komentarze
[…] […]
[…] […]