Odkryj przepis na doskonałą pizzę – to ciasto na pizzę smakuje jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Odpowiednia mąka, idealne proporcje, a do tego najlepsze dodatki – oto klucz do wyjątkowej pizzy, którą możesz przygotować w swoim domu!
Ten przepis to domowa pizza na cienkim cieście z suchych drożdży. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Pizzę piecz w wysokiej temperaturze – odpowiednie będzie 230 stopni Celsjusza. Pizzę możesz upiec na blasze do pieczenia, a jeśli masz kamień do pizzy, to polecam z niego skorzystać. Rozgrzej wcześniej kamień przez minimum 30 minut w piekarniku. Pieczenie pizzy na kamieniu sprawi, że ciasto będzie jeszcze lepiej wypieczone.
Jaka jest najlepsza mąka do pizzy?
Jeśli chcesz zrobić w domu pyszną włoską pizzę, to przede wszystkim zadbaj o odpowiednią mąkę. Do przygotowania pizzy najlepsza jest mąka pszenna typu 00. A oto najważniejsze zalety takiej mąki:
- ma wysoką zawartość białka i glutenu – dzięki temu ciasto na pizzę jest elastyczne,
- jest bardzo drobno zmielona, dzięki czemu ciasto wyjdzie delikatne,
- ciasto na pizzę z mąki typu 00 nie nasiąka sosem – zachowuje swoją chrupkość.
Gdzie znaleźć dobrej jakości mąkę na pizzę? Polecam sprawdzić mąki w sklepie Schronisko Bukowina. Znajdziesz tu oryginalne włoskie mąki – https://schroniskobukowina.pl/maka-do-pizzy
Oprócz mąki typu 00 w ofercie sklepu Schronisko Bukowina są też inne sprawdzone produkty do pizzy importowane z Włoch, czyli np.:
Przepis na włoską pizzę z tych produktów znajdziesz poniżej.
Gotowy spód do pizzy – jaki wybrać?
Alternatywą dla przygotowania własnego ciasta na pizzę jest gotowy spód do pizzy. Warto znaleźć taki, który nie zawiera konserwantów. I tutaj również z pomocą przychodzi Schronisko Bukowina!
Wypróbowałam gotowy spód do pizzy ze Schroniska Bukowina i mogę go szczerze polecić. Skład takiego spodu to mąka, woda, drożdże, słód jęczmienny i sól – to wszystko! Po upieczeniu spód jest idealnie chrupiący, a jednocześnie miękki. Jeśli lubisz takie gotowe rozwiązania, to naprawdę warto wypróbować ten gotowy spód 🙂
Zdjęcia czytelników:
Patryk o przepisie na to ciasto do pizzy:
“Uwielbiam pizzę, przepis na to ciasto do pizzy jest rewelacyjny. Na pewno jeszcze nie raz będę korzystał z tego przepisu.”
PRZEPIS NA CIASTO DO PIZZY WŁOSKIEJ
składniki
Składniki na włoskie ciasto na pizzę (proporcje na dwie pizze):
- 250 g mąki typu 00 (ja użyłam tej mąki – https://schroniskobukowina.pl/maka-pszenna-typ-00-wloska-na-pizze)
- 5 g suchych drożdży
- 1/3 łyżki cukru
- 150 ml letniej wody (o temp. 30-35 stopni Celsjusza)
- 15 ml oliwy
- 6 g soli (płaska łyżeczka)
Dodatki na pizzę, czyli na przykład:
- 3-4 łyżki sosu do pizzy – użyłam tego https://schroniskobukowina.pl/sos-do-pizzy-wloska-receptura
- 100 g mozzarelli
- 3-4 pieczarki
lub
- 3-4 łyżki sosu do pizzy
- 1 buratta
- świeża bazylia
przygotowanie
Jak zrobić i ile czasu wyrabiać ciasto na włoską pizzę?
Na początku należy przygotować ciasto. Do mąki dodaj suche drożdże, cukier, letnią wodę i sól. Wymieszaj i wyrób zwarte ciasto – ciasto wyrabiaj przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwę. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki.
Ile czasu powinno wyrastać ciasto na pizzę?
Gotowe ciasto należy uformować w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Pod koniec wyrastania ciasta włącz piekarnik na 230 stopni Celsjusza, aby był odpowiednio nagrzany, kiedy pizza będzie gotowa do pieczenia. Im cieplejszy piekarnik, tym pizza wyjdzie smaczniejsza. Przygotuj też składniki – zetrzyj ser na tarce, pokrój pieczarki, pomidorki koktajlowe lub inne wybrane dodatki.
Jak uformować ciasto na pizzę?
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Lekko zarób i podziel na dwie części. Jedną część odłóż do miski i przykryj ściereczką – po upieczeniu pierwszej pizzy z tej części zrobisz drugą pizzę.
Pozostałą połowę ciasta przełóż na środek blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto należy rozciągać rękoma, aby otrzymać placek (okrąg) o średnicy około 30 cm.
Na wierzchu ciasta ułóż wybrane składniki – na początek rozsmaruj sos pomidorowy, pozostawiając wolne brzegi. Następnie posyp startym serem i rozłóż pozostałe składniki. Jednak nie dodawaj zbyt wielu składników. Wierzch możesz jeszcze skropić oliwą.
Włoska pizza – w jakiej temperaturze ją piec?
Pizzę piecz z termoobiegiem w 230 stopniach Celsjusza przez 7-9 minut. Włoska pizza na cienkim cieście gotowa! Możesz ją podać ze świeżą bazylią.
Jeśli maksymalna temperatura Twojego piekarnika jest niższa niż 230 stopni, to ustaw możliwie najwyższą temperaturę – jednak wtedy czas pieczenia pizzy będzie o kilka minut dłuższy.
Pizzę możesz również upiec na kamieniu do pizzy, jeśli go posiadasz.
Sprawdź również przepisy na przekąski z grilla z oscypkiem ze Schroniska Bukowina:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad
- Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem
- Proste ciasto z aronią – aroniowy sernik bez pieczenia
- Jak otworzyć kawiarnię w 7 krokach?
- Warstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora
- Zaproś do swojego ogrodu letnie odmiany jabłoni
Artykuł powstał przy współpracy ze schroniskobukowina.pl
2 komentarze
[…] […]
[…] […]