Strona główna Przepisy kulinarneCiasto daktylowe z nasionami chia (bez cukru) – PRZEPIS

Ciasto daktylowe z nasionami chia (bez cukru) – PRZEPIS

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
ciasto daktylowe z nasionami chia - przepis bez cukru

Przepis na ciasto bez cukru z nasionami chia. To proste ciasto daktylowe wykonasz nawet jeśli nie masz doświadczenia z wypiekami! Nie musisz nawet posiadać miksera – ciasto możesz wymieszać łyżką.

Daktylowe ciasto z chia będzie odpowiednim wyborem, jeśli zależy Ci na zdrowym deserze. Dodatkowo, będzie to świetny pomysł na część pożywnego śniadania lub podwieczorku – dodaj ulubiony jogurt (np. typu skyr) oraz świeże owoce i ciesz się przepysznym, zrównoważonym posiłkiem.

Jak zrobić ciasto z syropem daktylowym?

Aby zrobić to proste ciasto daktylowe bez cukru, przygotuj kilka podstawowych składników, czyli: jajka, masło, mąkę, sodę oczyszczoną, sok z cytryny, a także nasiona chia i syrop daktylowy. Ciasto wykonasz w kilku szybkich krokach:

  1. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
  2. W jednej misce wymieszaj mokre składniki.
  3. W drugiej misce wymieszaj suche składniki.
  4. Połącz wszystkie składniki i gotowe ciasto przelej do formy.

Ciasto daktylowe z nasionami chia należy piec około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Dokładny przepis oraz proporcje składników na to ciasto z syropem daktylowym znajdziesz poniżej.

Sprawdź również inne przepisy z daktylami:



PRZEPIS – CIASTO DAKTYLOWE Z CHIA

ciasto daktylowe z nasionami chia - przepis bez cukru

Ciasto z syropem daktylowym z nasionami chia

Drukuj
Proporcje na: keksówkę Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 15 głos/y )

składniki

  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 230 g syropu daktylowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 75 g nasion chia
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

przygotowanie

  1. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.

  2. Do jajek dodaj wystudzone i roztopione masło, syrop daktylowy i sok z cytryny. Całość wymieszaj (łyżką lub mikserem).

  3. W drugiej misce wymieszaj suche składniki, czyli nasiona chia, mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.

  4. Następnie do mokrych składników dodawaj partiami suche składniki, całość mieszając (łyżką lub mikserem).

  5. Gotowe ciasto przełóż do dużej keksówki (35x12 cm) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz 30 minut.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź przepisy na inne słodycze bez cukruhttps://viagusto.pl/category/przepisy/dieta/bez-cukru/


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.