Sprawdź przepis na ciasteczka maślane, które wyglądają i smakują jak ciastka ze sklepu! Ciasteczka rozpływają się w ustach. Przepis jest idealny na każdą okazję – czy to do kawy, na deser, czy jako słodka przekąska na imprezę.
Jak zrobić kruche ciasteczka z maszynki?
Za pomocą specjalnej maszynki do wyciskania ciasteczek możesz przygotować małe kruche ciastka o pięknym wyglądzie – jak ze sklepu! Aby przygotować takie ciasteczka, do maszynki przymocuj wybraną końcówkę, a w środek nałóż kruche ciasto. Następnie przeciskaj ciasto przez maszynkę, formując ciasteczka. Staraj się, aby ciastka miały podobną wielkość – dzięki temu równo się upieką i nie będą się przypalać.
Czy można zrobić te ciastka bez specjalnej maszynki?
Tak, te maślane kruche ciasteczka możesz przygotować nawet, jeśli nie posiadasz specjalnej maszynki do ciastek. Wystarczy, że kruche ciasto po schłodzeniu rozwałkujesz na grubość 4-5 mm. Następnie za pomocą foremek wykrawaj z ciasta wybrane kształty. A jeśli nie masz foremek, możesz również ciasteczka wykroić za pomocą małej szklanki lub po prostu nożem.
Jak długo można przechowywać kruche ciasteczka maślane?
Kruche ciastka możesz przygotować nawet do 2 tygodni, jeśli będą przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu. Kruche ciasteczka można również zamrozić.
Przepis na ciasteczka maślane krok po kroku
Zobacz również inne polecane przepisy na kruche ciasteczka:
- kruche ciasteczka jaglane
- kruche ciastka z mleczkiem kokosowym
- kruche ciasteczka z dżemem i migdałami
- kruche ciastka z żurawiną i płatkami kukurydzianymi