Domowe bułki hamburgerowe z sezamem – zobacz jak krok po kroku zrobić miękkie, aromatyczne bułeczki. Sprawdź przepis na bułki do burgerów!
Te proste bułki sprawdzą się jako baza do każdego burgera. Puszyste i delikatne – świetnie komponują się zarówno z tradycyjnym burgerem, jak i z jego bezmięsnymi wersjami.
Jak zrobić domowe bułki hamburgerowe?
Przygotowanie tych bułeczek to przede wszystkim zrobienie drożdżowego ciasta, przy którym należy pamiętać o kilku ważnych punktach:
- zadbaj o odpowiednią jakość drożdży,
- składniki na bułeczki powinny mieć odpowiednią temperaturę – mleko i roztopione masło powinny być letnie (do 40 stopni Celsjusza), natomiast pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową,
- podczas odmierzania składników polecam użyć wagi kuchennej – odmierzanie za pomocą szklanek może zaburzyć proporcje, przez co bułeczki mogą się nie udać,
- ważne jest wyrabianie ciasta przez 10-15 minut – nie skracaj tego czasu,
- nie skracaj również czasu wyrastania ciasta – ciasto po wyrobieniu powinno podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 1,5 godziny,
- po uformowaniu bułeczek również odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia,
- uważaj, aby nie piec bułeczek za długo – często już po 15 minutach bułki są odpowiednio upieczone, a wydłużanie tego czasu sprawi, że bułeczki będą suche i twarde.
Dokładny przepis oraz proporcje składników na domowe bułki do burgerów znajdziesz poniżej.
Sprawdź również pomysły na burgery:
PRZEPIS NA BUŁKI DO BURGERÓW
Sprawdź przepisy na inne bułki i chleby – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/pieczywo/