Domowe bułki hamburgerowe z sezamem – zobacz jak krok po kroku zrobić miękkie, aromatyczne bułeczki. Sprawdź przepis na bułki do burgerów!
Te proste bułki sprawdzą się jako baza do każdego burgera. Puszyste i delikatne – świetnie komponują się zarówno z tradycyjnym burgerem, jak i z jego bezmięsnymi wersjami.
Jak zrobić domowe bułki hamburgerowe?
Przygotowanie tych bułeczek to przede wszystkim zrobienie drożdżowego ciasta, przy którym należy pamiętać o kilku ważnych punktach:
- zadbaj o odpowiednią jakość drożdży,
- składniki na bułeczki powinny mieć odpowiednią temperaturę – mleko i roztopione masło powinny być letnie (do 40 stopni Celsjusza), natomiast pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową,
- podczas odmierzania składników polecam użyć wagi kuchennej – odmierzanie za pomocą szklanek może zaburzyć proporcje, przez co bułeczki mogą się nie udać,
- ważne jest wyrabianie ciasta przez 10-15 minut – nie skracaj tego czasu,
- nie skracaj również czasu wyrastania ciasta – ciasto po wyrobieniu powinno podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 1,5 godziny,
- po uformowaniu bułeczek również odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia,
- uważaj, aby nie piec bułeczek za długo – często już po 15 minutach bułki są odpowiednio upieczone, a wydłużanie tego czasu sprawi, że bułeczki będą suche i twarde.
Dokładny przepis oraz proporcje składników na domowe bułki do burgerów znajdziesz poniżej.


Sprawdź również pomysły na burgery:
PRZEPIS NA BUŁKI DO BURGERÓW

składniki
Składniki na domowe bułki do burgerów:
- 600 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 60 g masła
- 200 ml mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo (na wierzch bułeczek):
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- sezam
przygotowanie
Jak zrobić ciasto na bułki hamburgerowe?
- W misce umieść mąkę, jajka, roztopione masło, letnie mleko, suche drożdże, sól i cukier. Wszystkie składniki wymieszaj, po czym wyrób ciasto – ciasto wyrabiaj około 10 minut ręcznie lub robotem. Gotowe ciasto przełóż do posmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie zamieszaj i podziel na 8 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę – najpierw uformuj kulkę, a następnie spłaszcz ją, aby uzyskać okrąg o średnicy ok. 8 cm.
- Przygotowane bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw wolne przestrzenie pomiędzy bułeczkami, ponieważ będą rosły. Bułki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp sezamem.
Jak upiec domowe bułki do burgerów?
- Bułeczki piecz 15-20 minut w 190 stopniach Celsjusza. Bułki powinny się zarumienić.
Sprawdź przepisy na inne bułki i chleby – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/pieczywo/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:





Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych