Przedstawiam Wam przepis na białą kiełbasę bez mięsa – czyli wegański przepis, który świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Jest to również idealna alternatywa dla mięsożerców! Kiełbasa bez mięsa jest lekka i delikatna.
Jak zrobić wegańską białą kiełbasę?
Kiełbasę z tofu, boczniaków i białej fasoli zrobisz w dwóch krokach – pierwszym jest przygotowanie masy na kiełbaski. Drugim krokiem jest uformowanie kiełbasek oraz ich ugotowanie. Sprawdź poniższy przepis, w którym krok po kroku zobaczysz, jak przygotować wegańską białą kiełbasę.
Przepis na białą kiełbasę z tofu, boczniaków i białej fasoli

składniki
- 240 g białej fasoli (puszka 400 g)
- 200 g tofu naturalnego
- 200 g boczniaków
- 1 łyżeczka owoców jałowca (ok. 25 szt.)
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki płatków drożdżowych (około 7 g)
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej jasnego)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej)
- 2 łyżki mąki pszennej lub zmielonych płatków owsianych
- sól – około 1 łyżeczki
- pieprz – około 1/2 łyżeczki
przygotowanie
- Zacznij od ugotowania boczniaków – boczniaki zalej 1 l wody, dodaj owoce jałowca i liście laurowe. Całość zagotuj i kontynuuj gotowanie przez około 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
- Wystudzone boczniaki odciśnij z wody (odciśnij wodę dość mocno – dzięki temu kiełbaski będą zwarte i mniej wilgotne).
- Odciśnięte z wody boczniaki oraz białą fasolę odsączoną z zalewy zblenduj na gładką masę.
- Tofu odciśnij lekko z wody i pokrusz widelcem. Tofu połącz ze zblendowanymi bocznikami i fasolą.
- Do masy dodaj pozostałe składniki, czyli: olej, płatki drożdżowe, drobno posiekaną cebulę, czosnek granulowany, sos sojowy, majeranek, tymianek, wędzoną paprykę, mąkę oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą lub pieprzem.
- Czas na formowanie kiełbasek! Odbierz część gotowej masy – aby otrzymać jednakowe wielkości kiełbasek, polecam za każdym razem odmierzyć np. 100 g masy – i połóż ją na folię spożywczą (na każdą kiełbaskę potrzebujesz około 15 cm folii). Następnie dłońmi uformuj kiełbaskę i zawiń ją w folię – boki folii zwiń w taki sposób, w jaki zawijane są cukierki. W czasie zawijania kiełbasek zagotuj około 2 l wody, w której będziesz gotować kiełbaski.
- Gotowe kiełbaski włóż do gotującej się wody i gotuj 20 minut. Po tym czasie wyciągnij z wody i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gorące kiełbaski są miękkie, więc odwiń je z folii dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Jak wykorzystać gotowe wegańskie białe kiełbaski?
Szczególnie polecam podawać je z chrzanem lub musztardą 🙂
Czy kiełbaski wytrzymają gotowanie (np. w zupie)?
Kiełbaski mogą się rozpaść w czasie gotowania, więc jeśli chcesz użyć je do zupy, to polecam zalać pokrojone kiełbaski gotową zupą.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie potrawy – link.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz
- Ciasto Raffaello – szybkie ciasto z mlekiem w proszku
- Dzień Chłopaka, czyli świetna okazja do poznania marketingu afiliacyjnego


