Zobacz idealny i sprawdzony przepis na 20 naleśników! Ta receptura jest bardzo prosta, a ciasto na naleśniki zrobione z tych proporcji zawsze się udaje. Niezależnie od tego, czy planujesz słodkie śniadanie, czy deser po obiedzie, ten przepis na 20 naleśników krok po kroku z pewnością Cię nie zawiedzie.
Jak zrobić ciasto na naleśniki?
Aby zrobić ciasto na naleśniki, potrzebujesz kilku podstawowych składników: mąki, jajek, mleka i szczypty soli. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajka i stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję lekko gęstszego mleka. Dla dodatkowego aromatu możesz dodać odrobinę cukru waniliowego lub inne dodatki. Warto dodać również mąkę ziemniaczaną i odrobinę oleju lub roztopionego masła. Dokładny przepis na naleśniki znajdziesz poniżej.
Co zamiast mleka do naleśników?
Jeśli chcesz zastąpić mleko w przepisie na naleśniki, możesz użyć alternatywy roślinnej, takiej jak napój sojowy, migdałowy, owsiany lub kokosowy. Każde z nich nada naleśnikom nieco innego smaku i wartości odżywczych, ale efekt końcowy będzie równie smaczny. Oprócz napojów roślinnych, do ciasta na naleśniki zamiast mleka możesz użyć także wody lub wody gazowanej.
Jak smażyć naleśniki?
Aby usmażyć idealne naleśniki, rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko ją natłuść (olejem lub masłem). Wlej cienką warstwę ciasta, przechylając patelnię, aby ciasto równomiernie pokryło dno. Smaż każdy naleśnik przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty. Przekładaj gotowe naleśniki na talerz i przykryj, aby utrzymać ciepło i aby naleśniki nie wyschły.
Z czym zrobić naleśniki?
Naleśniki można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej, z ulubionym dżemem, kremem czekoladowym, owocami, jak i słonej – z serem, szpinakiem, grzybami czy warzywami. Możesz także eksperymentować z różnymi dodatkami i farszami, tworząc własne, niepowtarzalne kombinacje. Na blogu Via Gusto znajdziesz np. przepis na naleśniki z mascarpone i owocami, a także naleśniki z cebulą i serem żółtym.
Czy naleśniki można mrozić?
Tak, naleśniki można mrozić. Po ostudzeniu ułóż je w jednej warstwie, rozdzielając arkuszami papieru do pieczenia, aby nie skleiły się ze sobą. Przechowuj w zamkniętym pojemniku lub szczelnie zamkniętej torbie do mrożenia. W ten sposób będą dobre przez około 2 miesiące. Rozmrażaj w temperaturze pokojowej, a następnie odgrzej na patelni przed podaniem.
Składniki i przepis na 20 naleśników
składniki
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 500 ml mleka lub wody gazowanej lub napoju roślinnego
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
Jeśli chcesz przygotować wytrawne naleśniki, pomiń cukier puder.
przygotowanie
Aby przygotować naleśniki, będziesz potrzebować dużej miski, trzepaczki lub miksera oraz patelni do naleśników.
- W dużym naczyniu wymieszaj ze sobą suche składniki, czyli: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i szczyptę soli.
- Do suchych składników wbij jajka, dodaj olej lub roztopione masło i powoli wlewaj mleko lub wodę gazowaną, cały czas mieszając. Możesz użyć ręcznej trzepaczki lub miksera ustawionego na niskich obrotach, aby ciasto było gładkie i bez grudek.
- Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, ciasto przykryj i odstaw na około 20 minut, aby składniki się połączyły i ciasto nieco zgęstniało. To kluczowy krok, który pomoże uzyskać lepszą konsystencję naleśników.
- Po 20 minutach możesz przejść do smażenia naleśników. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko ją natłuść (olejem lub masłem klarowanym). Jeśli używasz dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką, nie musisz używać dodatkowego tłuszczu do smażenia.
- Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta (np. chochlą), a następnie szybko przechylaj patelnię, rozprowadzając ciasto równomiernie po całej powierzchni. Gdy brzegi naleśnika zaczną się unosić i rumienić, a środek stanie się matowy, delikatnie przewróć naleśnika na drugą stronę (najlepiej za pomocą płaskiej łopatki). Smaż każdy naleśnik przez około 1-2 minuty z każdej strony.
- Gotowe naleśniki przekładaj na talerz, jeden na drugim. Polecam przykryć gotowe naleśniki, aby nie wysychały.
Naleśniki serwuj od razu po usmażeniu z ulubionymi dodatkami – z cukrem pudrem, słodkim twarożkiem, budyniem, dżemem, owocami, czy słodkimi kremami.
Jeśli przygotowujesz naleśniki na później, pozwól im ostygnąć, a następnie przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w zamrażarce (szczelnie zamknięte z warstwami papieru do pieczenia pomiędzy nimi, aby się nie skleiły).
Zobacz również inne przepisy na naleśniki i pankejki:
- naleśniki z mascarpone i owocami
- jogurtowe placuszki z borówkami
- pełnoziarniste naleśniki z masłem orzechowym
- dyniowe pancakes
- naleśniki z karobem