Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, najczęściej robię szybkie desery z prostych składników. W taki właśnie sposób powstał deser z ciecierzycą. Z cieciorki zrobiłam krem czekoladowy, dodałam dżem, herbatniki i efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył!


składniki
- 300 g ciecierzycy – najlepiej sprawdzi się ugotowana (jeśli użyjesz konserwowej, wtedy wybierz ciecierzycę z małą zawartością soli)
- 70 g daktyli (suszone)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao (najlepiej świeżo zmielone ziarna kakaowca – polecam ze sklepu ymt24.pl, tutaj link: https://ymt24.pl/kakao-ziarno-250g-vivio)
- 5 łyżek wybranego mleka roślinnego (ewentualnie wody)
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- kilka kruchych ciasteczek lub herbatników (użyłam wegańskich herbatników)
- ok. 150 g dżemu (użyłam brzoskwiniowego)
przygotowanie
- Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz z wody.
- Do namoczonych daktyli dodaj ciecierzycę, wiórki kokosowe, kakao, mleko roślinne, sok z cytryny oraz cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
- Ciasteczka lub herbatniki pokrusz, możesz też je zmielić.
- Przygotuj 4 szklanki i ułóż w nich kolejno: połowę ciasteczek/herbatników, połowę kremu z ciecierzycy, dżem, drugą część pokruszonych ciasteczek/herbatników i jako ostatnią kolejną porcję kremu z ciecierzycy.
porady
Krem z ciecierzycy najlepiej nałożyć do szklanek za pomocą szprycy. Deser najlepiej smakuje schłodzony.




Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW