Mini deser w pucharku inspirowany ciastkami Jeżyki! Ten prosty deser Jeżyki składa się z kilku warstw – są to herbatniki, kajmak, orzechy laskowe, krem czekoladowy, rodzynki, ryż preparowany oraz polewa czekoladowa.
Spis treści:
W czym można przygotować deser Jeżyki?
Mini deserki możesz przygotować w specjalnych kubeczkach lub w małych szklankach. Świetnie sprawdzą się również pucharki oraz małe słoiczki. Ja użyłam okrągłych kubeczków na nóżkach o pojemności 170 ml.
Jak najlepiej rozpuścić czekoladę do polewy?
Czekoladę do polewy najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, miseczkę z czekoladą należy umieścić nad garnkiem z gorącą wodą, nie dopuszczając do kontaktu miseczki z wodą. Co jakiś czas zamieszaj czekoladę w trakcie rozpuszczania.
Jak przechowywać gotowe deserki?
Deserki Jeżyki najlepiej przechowywać w lodówce przykryte folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Od przygotowania deserki możesz przechowywać w lodówce do 5 dni.


Przepis na deser Jeżyki w pucharku
składniki
- 70 g herbatników (12 sztuk)
- 200 g kajmaku
- 50 g orzechów laskowych
- 200 g kremu czekoladowego (np. Nutelli)
- 120 g rodzynek
- 15 g ryżu preparowanego
- 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
- 1 łyżka masła
przygotowanie
- Przygotuj 8 kubeczków do deserków lub małych szklanek – ja użyłam kubeczków o pojemności 170 ml.
- Herbatniki pokrusz lub zmiel w malakserze, a następnie wysyp na spód każdego z kubeczków.
- Kajmak przełóż do szprycy, po czym wyłóż jako druga warstwa deserków. Kajmak możesz również wyłożyć małą łyżeczką.
- Orzechy laskowe posiekaj i wyłóż na kajmak - wyrównaj.
- Krem czekoladowy (np. Nutellę) przełóż do szprycy i wyłóż jako kolejna warstwa deserków. Krem czekoladowy możesz również wyłożyć małą łyżeczką.
- Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie odsącz z wody i pokrój w mniejsze kawałki. Rodzynki ułóż na kremie czekoladowym.
- Na rodzynki wyłóż ryż preparowany.
- Na koniec czekoladę i masło umieść w miseczce, po czym rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do wystudzenia, a następnie czekoladą polej wierzch deserków.
- Deserki włóż do lodówki, aby polewa czekoladowa stężała.
Zobacz również inne przepisy na proste deserki w pucharkach:
- szybkie mini deserki tiramisu
- deser szarlotka z orzechami włoskimi
- kokosowy deser Princessa w pucharku
- deser Kinder Bueno w pucharkach
- deser z kremem Cappuccino
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


