Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDeseryProsty deser Jeżyki w pucharku

Prosty deser Jeżyki w pucharku

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Prosty deser Jeżyki w pucharku

Mini deser w pucharku inspirowany ciastkami Jeżyki! Ten prosty deser Jeżyki składa się z kilku warstw – są to herbatniki, kajmak, orzechy laskowe, krem czekoladowy, rodzynki, ryż preparowany oraz polewa czekoladowa.

W czym można przygotować deser Jeżyki?

Mini deserki możesz przygotować w specjalnych kubeczkach lub w małych szklankach. Świetnie sprawdzą się również pucharki oraz małe słoiczki. Ja użyłam okrągłych kubeczków na nóżkach o pojemności 170 ml.

Jak najlepiej rozpuścić czekoladę do polewy?

Czekoladę do polewy najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, miseczkę z czekoladą należy umieścić nad garnkiem z gorącą wodą, nie dopuszczając do kontaktu miseczki z wodą. Co jakiś czas zamieszaj czekoladę w trakcie rozpuszczania.

Jak przechowywać gotowe deserki?

Deserki Jeżyki najlepiej przechowywać w lodówce przykryte folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Od przygotowania deserki możesz przechowywać w lodówce do 5 dni.



Przepis na deser Jeżyki w pucharku

Prosty deser Jeżyki w pucharku

Deserki Jeżyki

Drukuj
Proporcje na: 8 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 6 głos/y )

składniki

  • 70 g herbatników (12 sztuk)
  • 200 g kajmaku
  • 50 g orzechów laskowych
  • 200 g kremu czekoladowego (np. Nutelli)
  • 120 g rodzynek
  • 15 g ryżu preparowanego
  • 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
  • 1 łyżka masła

przygotowanie

  1. Przygotuj 8 kubeczków do deserków lub małych szklanek – ja użyłam kubeczków o pojemności 170 ml.
  2. Herbatniki pokrusz lub zmiel w malakserze, a następnie wysyp na spód każdego z kubeczków.
  3. Kajmak przełóż do szprycy, po czym wyłóż jako druga warstwa deserków. Kajmak możesz również wyłożyć małą łyżeczką.
  4. Orzechy laskowe posiekaj i wyłóż na kajmak - wyrównaj.
  5. Krem czekoladowy (np. Nutellę) przełóż do szprycy i wyłóż jako kolejna warstwa deserków. Krem czekoladowy możesz również wyłożyć małą łyżeczką.
  6. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie odsącz z wody i pokrój w mniejsze kawałki. Rodzynki ułóż na kremie czekoladowym.
  7. Na rodzynki wyłóż ryż preparowany.
  8. Na koniec czekoladę i masło umieść w miseczce, po czym rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do wystudzenia, a następnie czekoladą polej wierzch deserków.
  9. Deserki włóż do lodówki, aby polewa czekoladowa stężała.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na proste deserki w pucharkach:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.