Mini deser w pucharku inspirowany ciastkami Jeżyki! Ten prosty deser Jeżyki składa się z kilku warstw – są to herbatniki, kajmak, orzechy laskowe, krem czekoladowy, rodzynki, ryż preparowany oraz polewa czekoladowa.
W czym można przygotować deser Jeżyki?
Mini deserki możesz przygotować w specjalnych kubeczkach lub w małych szklankach. Świetnie sprawdzą się również pucharki oraz małe słoiczki. Ja użyłam okrągłych kubeczków na nóżkach o pojemności 170 ml.
Jak najlepiej rozpuścić czekoladę do polewy?
Czekoladę do polewy najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, miseczkę z czekoladą należy umieścić nad garnkiem z gorącą wodą, nie dopuszczając do kontaktu miseczki z wodą. Co jakiś czas zamieszaj czekoladę w trakcie rozpuszczania.
Jak przechowywać gotowe deserki?
Deserki Jeżyki najlepiej przechowywać w lodówce przykryte folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Od przygotowania deserki możesz przechowywać w lodówce do 5 dni.
Przepis na deser Jeżyki w pucharku
Zobacz również inne przepisy na proste deserki w pucharkach:
- szybkie mini deserki tiramisu
- deser szarlotka z orzechami włoskimi
- kokosowy deser Princessa w pucharku
- deser Kinder Bueno w pucharkach
- deser z kremem Cappuccino