
składniki
- 200 g mąki (użyłam orkiszowej)
- 50 g suszonych daktyli
- 10 g (3 łyżki) ekspandowanych ziaren (użyłam ziaren prosa)
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki posiekanych orzechów (użyłam orzechów laskowych)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 80 ml mleczka kokosowego (ewentualnie innego mleka roślinnego)
- 60 ml oleju (rzepakowy lub kokosowy)
- szczypta kurkumy
Dodatkowo:
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki cukru lub innego słodzika
przygotowanie
- Daktyle i żurawinę namocz w gorącej wodzie (na ok. 20 minut). Następnie odciśnij z wody i pokrój na mniejsze części.
- Wszystkie składniki wymieszaj. Z powstałego ciasta uformuj ciasteczka – kuleczki lub małe płaskie ciastka.
- Każde ciasteczko obtocz w cukrze wymieszanym z kakao.
- Ciasteczka piecz ok. 10 – 15 minut (zależnie od rozmiaru) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

