Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaProste ciasto Zielona Chmurka

Proste ciasto Zielona Chmurka

podpis: Monika Jerzak
2 min (czas czytania)
Proste ciasto Zielona Chmurka

Szukasz przepisu na proste ciasto z kremem, galaretką i bezą? Koniecznie sprawdź ten przepis na ciasto Zielona Chmurka! To ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję i zachwyci każdego.

Jak zrobić dobrą bezę na ciasto?

Przygotowanie idealnej bezy na ciasto zacznij od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie stopniowo, po łyżce dodawaj cukier. Kluczem do uzyskania idealnej bezy jest dokładne ubicie piany z białek z cukrem. Dlatego po każdym dodaniu cukru ubijaj całość przez około minutę. Na koniec do bezy dodaj odrobinę skrobi ziemniaczanej (2 łyżeczki na 3 białka).

Gotową, ubitą bezę rozsmaruj na papierze do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem, po czym od razu zmniejsz temperaturę do 120°C. Bezę piecz 1 godzinę i 20 minut.

Dokładny przepis na sprawdzoną bezę z 3 białek znajdziesz poniżej.

Ile wody dodać do dwóch galaretek?

Aby galaretka odpowiednio stężała, na dwa opakowania galaretki najczęściej używa się 3 szklanek gorącej wody (czyli 750 ml wody). Taką galaretkę możesz użyć na wierzch ciasta lub jako przełożenie ciasta.

Czy to ciasto można zrobić z inną galaretką?

Tak, zamiast galaretki w kolorze zielonym, możesz użyć galaretkę w innym kolorze.

Czy do ciasta można dodać owoce?

Tak, do ciasta możesz dodać wybrane owoce. Owoce polecam wymieszać z galaretką. Świetnie sprawdzą się borówki, truskawki, czy maliny.



Przepis na ciasto Zielona Chmurka

Ile kalorii ma kawałek ciasta Zielona Chmurka?

Z podanych proporcji otrzymasz 16 porcji ciasta. Jedna porcja ciasta Zielona Chmurka ma:

  • kalorie – 254 kcal
  • węglowodany – 28,3 g
  • białko -4 g
  • tłuszcze – 13,7 g
Proste ciasto Zielona Chmurka

Ciasto Zielona Chmurka

Drukuj
Proporcje na: formę 24x24 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 5 głos/y )

składniki

  • 100 g okrągłych biszkoptów (można też użyć herbatników lub innego wybranego spodu - np. kruchego ciasta)
  • 2 zielone galaretki (np. o smaku agrestowym)
  • 750 ml wody

Składniki na krem do ciasta:

  • 250 g mascarpone
  • 300 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na bezę na wierzch ciasta:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

przygotowanie

Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.

  1. Na początku upiecz bezę. Białka ubij na sztywno. Następnie dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Czas ubijania pomiędzy kolejnymi łyżkami cukru powinien wynosić około minuty. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza.
  2. Na blachę do pieczenia (dużą blachę z piekarnika) wyłóż papier do pieczenia. Na środek papieru wyłóż ubitą bezę i wyrównaj ją, tworząc kształt formy, w której przygotowujesz ciasto (proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm). Ubitą bezę możesz również upiec na odwróconej formie, co ułatwi jej formowanie – w tym celu kwadratową formę odwróć do góry dnem, posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Bezę wyłóż na papier do pieczenia i wyrównaj na całość blachy.
  3. Wyrównaną bezę włóż do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Piecz przez 1 godzinę 20 minut z termoobiegiem.
  4. Gotową bezę odłóż do wystudzenia. Jeśli Twoja beza wyrośnie na boki ponad kształt formy, to po wystudzeniu obkrój brzegi bezy.
  5. Następnie dwie zielone galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Wystudzone galaretki włóż do lodówki i co jakiś czas sprawdzaj, czy zaczynają tężeć - wtedy trzeba będzie je wyłożyć na ciasto.
  6. W międzyczasie na spodzie formy ułóż warstwę okrągłych biszkoptów.
  7. Następnie przygotuj krem - do miski daj 250 g mascarpone, 300 g śmietanki kremówki, 90 g cukru pudru i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Całość ubijaj przez 2-3 minuty, aż uzyskasz gęsty krem.
  8. Połowę kremu wyłóż na spód z biszkoptów i wyrównaj. Resztę kremu przykryj i włóż do lodówki.
  9. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wyłóż ją na warstwę kremu. Całość włóż do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  10. Na stężałą galaretką wyłóż drugą połowę kremu rozsmaruj i przyłóż wcześniej upieczoną bezą.
  11. Ciasto włóż przed podaniem na kilka godzin do lodówki.

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na ciasta z bezą


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.