Szukasz przepisu na proste ciasto z kremem, galaretką i bezą? Koniecznie sprawdź ten przepis na ciasto Zielona Chmurka! To ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję i zachwyci każdego.
Spis treści:
Jak zrobić dobrą bezę na ciasto?
Przygotowanie idealnej bezy na ciasto zacznij od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie stopniowo, po łyżce dodawaj cukier. Kluczem do uzyskania idealnej bezy jest dokładne ubicie piany z białek z cukrem. Dlatego po każdym dodaniu cukru ubijaj całość przez około minutę. Na koniec do bezy dodaj odrobinę skrobi ziemniaczanej (2 łyżeczki na 3 białka).
Gotową, ubitą bezę rozsmaruj na papierze do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem, po czym od razu zmniejsz temperaturę do 120°C. Bezę piecz 1 godzinę i 20 minut.
Dokładny przepis na sprawdzoną bezę z 3 białek znajdziesz poniżej.
Ile wody dodać do dwóch galaretek?
Aby galaretka odpowiednio stężała, na dwa opakowania galaretki najczęściej używa się 3 szklanek gorącej wody (czyli 750 ml wody). Taką galaretkę możesz użyć na wierzch ciasta lub jako przełożenie ciasta.
Czy to ciasto można zrobić z inną galaretką?
Tak, zamiast galaretki w kolorze zielonym, możesz użyć galaretkę w innym kolorze.
Czy do ciasta można dodać owoce?
Tak, do ciasta możesz dodać wybrane owoce. Owoce polecam wymieszać z galaretką. Świetnie sprawdzą się borówki, truskawki, czy maliny.


Przepis na ciasto Zielona Chmurka
Ile kalorii ma kawałek ciasta Zielona Chmurka?
Z podanych proporcji otrzymasz 16 porcji ciasta. Jedna porcja ciasta Zielona Chmurka ma:
- kalorie – 254 kcal
- węglowodany – 28,3 g
- białko -4 g
- tłuszcze – 13,7 g
Zobacz również inne przepisy na ciasta z bezą
- szarlotka na kruchym cieście z bezą
- ciasto z Cappuccino i bezą
- ciasto Malinowy Dakłas
- rolada bezowa z borówkami
- ciasto Chmurka Oreo
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

