To ciasto imbirowe z mascarpone zaskoczy Cię smakiem! Ciasto przygotujesz z dodatkiem soku z imbiru tłoczonego na zimno. Połączenie ostrego imbiru z kremowym mascarpone tworzy wyjątkowe ciasto. Jeśli lubisz przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia na biszkoptach i smak imbiru, to ten przepis jest dla Ciebie idealny.
Ciasto imbirowe z mascarpone możesz przygotować w wersji bez cukru – wystarczy, że użyjesz biszkoptów bez cukru (mogą to być okrągłe biszkopty, zamiast podłużnych – okrągłe biszkopty bez cukru są łatwiej dostępne), a zamiast cukru pudru dodaj wybrany słodzik. Ja przygotowałam ciasto z ksylitolem i wyszło świetnie!
Spis treści:
Sok z imbiru tłoczony na zimno – jaki polecam?
Kluczowym składnikiem tego ciasta jest tłoczony sok z imbiru. Użyłam soku marki Nasza Tłocznia, który jest w pełni naturalny i tłoczony na zimno. Jest bez zbędnych dodatków – w składzie ma 95% soku z imbiru i 5% soku z cytryny.
Wszystkie soki w Naszej Tłoczni powstają z warzyw i owoców, a nie z koncentratu. Oprócz soku z imbiru, w ofercie można znaleźć też sok tłoczony z selera naciowego, z cytryny, z młodej pokrzywy, czy sok wyciskany z granatu. Polecam również wypróbować zakwas z buraków tłoczony na zimno, który od pierwszego łyku skradł moje serce.
Sok tłoczony z imbiru znajdziesz tutaj:
https://naszatlocznia.pl/produkt/sok-z-imbiru-z-5-dodatkiem-cytryny/


Sok z imbiru – właściwości
Sok z imbiru, zwłaszcza ten tłoczony to prawdziwa bomba prozdrowotnych właściwości. Oto najważniejsze właściwości soku z imbiru tłoczonego na zimno:
- wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
- pomaga w walce z infekcjami,
- działa przeciwzapalnie,
- ma właściwości rozgrzewające i wykrztuśne,
- wspomaga trawienie,
- ma wpływ na hamowanie apetytu,
- wspiera funkcjonowanie układu krążenia,
- wspiera ogólną kondycję organizmu (dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym).
Jak wykorzystać tłoczony sok z imbiru?
Tłoczony sok z imbiru jest bardzo intensywny w smaku, dlatego sprawdzi się jako:
- baza shotów odpornościowych i witaminowych,
- baza shotów wspierających trawienie i metabolizm,
- dodatek do herbaty rozgrzewającej,
- baza syropów na odporność i przeziębienie,
- składnik domowych izotoników,
- składnik zup, sosów i innych dań (zwłaszcza indyjskich i tajskich),
- dodatek do ciast i deserów.


Przepis na ciasto imbirowe
Zobacz również inne przepisy na ciasta bez pieczenia
- kokosowe ciasto z mango (bez cukru)
- ciasto z kaszą manną i morelami
- czekoladowe ciasto na zimno z truskawkami
- FIT Malinowa Chmurka bez pieczenia
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Artykuł powstał przy współpracy z marką Nasza Tłocznia.