Wegańskie ciasto to spore wyzwanie – przecież w niemal każdym przepisie znajdziemy jajka. Wykonałam wiele prób, aby w końcu przedstawić Wam idealny przepis na najprostsze wegańskie ciasto. Wystarczy wymieszać składniki!
składniki
- 200 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka budyniu (waniliowy)
- 130 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 50 ml oleju
Dodatkowo:
- 1/2 banana
- 2 – 3 kostki czekolady (gorzkiej)
przygotowanie
- W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz budyń), a w drugiej misce wymieszaj mleko roślinne i olej. Następnie mokre składniki wlej do suchych i całość wymieszaj na gładką masę.
- Ciasto przełóż do formy do pieczenia, a na wierzchu ułóż plasterki banana i posiekaną czekoladę.
- Ciasto piecz 30 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku (bez termoobiegu).
Sprawdź inne przepisy na ciasta – kliknij tutaj.