
składniki
- 250 g ugotowanej ciecierzycy (100 g suchej)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki cukru lub innego słodzika
- ew. 1/2 łyżki alkoholu
Dodatkowo:
przygotowanie
- Ciecierzycę zblenduj na gładką masę. Najlepszy smak uzyskasz, jeśli użyjesz ciecierzycy gotowanej bez dodatku soli lub ewentualnie konserwowej, ale z jak najmniejszą zawartością soli.
- Zblendowaną ciecierzycę wymieszaj z kakao, masłem orzechowym oraz słodzikiem. Możesz też dodać alkohol – ja użyłam whisky.
- Z przygotowanej masy formuj kuleczki, a do środka włóż ulubione nadzienie – ja użyłam orzechów laskowych i marmolady.
- Gotowe kuleczki obtocz w wybranych produktach – u mnie były to wiórki kokosowe, cynamon z dodatkiem cukru pudru, cukier trzcinowy oraz cukier puder z dodatkiem kurkumy.
- Pralinki przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2 – 3 dni od przygotowania.



