Przepis na pralinki z ciecierzycy, czyli zdrowy deser dla każdego!


składniki
- 250 g ugotowanej ciecierzycy (100 g suchej)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki cukru lub innego słodzika
- ew. 1/2 łyżki alkoholu
Dodatkowo:
przygotowanie
- Ciecierzycę zblenduj na gładką masę. Najlepszy smak uzyskasz, jeśli użyjesz ciecierzycy gotowanej bez dodatku soli lub ewentualnie konserwowej, ale z jak najmniejszą zawartością soli.
- Zblendowaną ciecierzycę wymieszaj z kakao, masłem orzechowym oraz słodzikiem. Możesz też dodać alkohol – ja użyłam whisky.
- Z przygotowanej masy formuj kuleczki, a do środka włóż ulubione nadzienie – ja użyłam orzechów laskowych i marmolady.
- Gotowe kuleczki obtocz w wybranych produktach – u mnie były to wiórki kokosowe, cynamon z dodatkiem cukru pudru, cukier trzcinowy oraz cukier puder z dodatkiem kurkumy.
- Pralinki przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2 – 3 dni od przygotowania.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jajka wielkanocne – 8 przepisów na jajka faszerowane i inne przepisy z jajkami!
- Tort szpinakowy z jajkami – pomysł na śniadanie wielkanocne!
- Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW
- Czekoladowe ciasto bez pieczenia – orzechowy łom!
- Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów
- Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane



