Przepis na jednogarnkowe danie z czerwoną soczewicą, ziemniakami, pieczarkami i marchewką. To propozycja na pożywny i zdrowy obiad dla każdego!
Szukasz przepisu na szybki obiad? A może nie wiesz, jak wykorzystać czerwoną soczewicę? Sprawdź przepis na tę pyszną potrawkę, którą przygotujesz w 30 minut.
Ciepły obiad przez 12 godzin – poznaj termos obiadowy N’OVEEN
Potrawka z soczewicą i ziemniakami to danie, które możesz wziąć ze sobą do pracy lub w podróż. Dzięki odpowiedniemu termosowi obiadowemu Twój posiłek będzie ciepły do 12 godzin!
Jeśli szukasz poręcznego i sprawdzonego termosu obiadowego, to polecam termos TB930 marki N’OVEEN. Ma 470 ml pojemności – będzie odpowiedni na jeden, dość spory posiłek. Z łatwością zmieści się w każdej torbie, czy plecaku.
Termos wykonany jest ze stali nierdzewnej i ma podwójne ścianki. Bez problemu możemy przenieść w nim zupę, czy inne płynne posiłki – nic nie przecieka.
Więcej szczegółów o tym termosie sprawdzisz na stronie producenta – https://www.noveen.pl/produkt/termos-obiadowy-470-ml-tb930-green-shine/


Jak zrobić jednogarnkowe danie bez mięsa?
Aby przygotować sycące danie bez mięsa, ważne jest dodanie roślinnego białka – w tym przepisie jest to czerwona soczewica, która ma aż 25 g białka w 100 g.
Dodatkowo, ważne jest odpowiednie doprawienie – sos sojowy, lubczyk i ocet balsamiczny tworzą pyszne połączenie, a wraz z pieczarkami dodają smaku umami, dzięki czemu w smaku również nie będzie brakować Ci mięsa.


PRZEPIS – POTRAWKA Z SOCZEWICĄ

składniki
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g marchewki (jedna duża marchewka)
- 600 g ziemniaków (najlepiej małe ziemniaki)
- 200 g pieczarek
- 700 ml wody
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki koperku (najlepiej świeży)
- 1 łyżka lubczyku
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- sól (około 1/2 łyżeczki)
- pieprz
- 25 g mąki pszennej
przygotowanie
- Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki lub w kostkę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki (lub w mniejsze kawałki, jeśli użyjesz większych ziemniaków).
- Pieczarki pokrój w plasterki.
- Do garnka daj cebulę, czosnek, marchewkę, ziemniaki, pieczarki i czerwoną soczewicę.
- Dodaj też sos sojowy, koperek, lubczyk, ocet balsamiczny, olej, pół łyżeczki soli i pieprz.
- Całość zalej 700 ml wody i postaw na średnim ogniu. Kiedy potrawka zacznie się gotować, zmniejsz ogień i co jakiś czas mieszając, gotuj około 20-25 minut pod przykryciem – do miękkości ziemniaków. W międzyczasie dopraw, a w razie potrzeby dodaj więcej wody.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, 25 g mąki wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Dodaj kilka łyżek wody z potrawki, wymieszaj i całość wlej do pozostałych składników. Zamieszaj i zagotuj. Jeśli wolisz gęstsze potrawki, możesz dodać więcej mąki. Natomiast jeśli wolisz rzadsze – dodaj trochę wody lub mniej mąki.
Zobacz też przepis na pomidorowy ryż, który z łatwością przygotujesz w elektrycznym Multi Lunch Boxie:

Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych


Artykuł powstał przy współpracy z N’OVEEN.