Strona główna PrzepisyDietaWegańskaPotrawka / sos z czerwonej soczewicy (wegański obiad)

Potrawka / sos z czerwonej soczewicy (wegański obiad)

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Czerwony to kolor krwi, która w tym przypadku się nie poleje, bo przygotujemy wegański obiad z użyciem sosu z czerwonej soczewicy 🙂 Otręby, które dodałam do potrawki imitują mięso, ale nie daj się zwieźć – sos jest wegański, zdrowy, mega szybki, prosty i tani! Zapraszam 🙂

Potrawka (sos) z czerwonej soczewicy

Drukuj
Proporcje na: 2 - 3 porcje Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 4 głos/y )

składniki

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 400 ml wody
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 dużego pomidora
  • 2 łyżki otrąb (użyłam żytnich)
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • curry, sól
  • oliwa

przygotowanie

  1. Soczewicę opłucz, a następnie daj ją do garnka i zalej 400 ml gorącej wody. Do całości dodaj szczyptę soli, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa podsmaż na oliwie z małym dodatkiem soli i curry.
  3. Do ugotowanej soczewicy dodaj podsmażone warzywa, otręby, pokrojonego w kostkę pomidora oraz przyprawę do mięs. Całość wymieszaj, w razie potrzeby dopraw i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  4. Podawaj z ziemniakami, ryżem, makaronem lub jako osobne danie.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.