4,9tys.
Czerwony to kolor krwi, która w tym przypadku się nie poleje, bo przygotujemy wegański obiad z użyciem sosu z czerwonej soczewicy 🙂 Otręby, które dodałam do potrawki imitują mięso, ale nie daj się zwieźć – sos jest wegański, zdrowy, mega szybki, prosty i tani! Zapraszam 🙂
składniki
- 100 g czerwonej soczewicy
- 400 ml wody
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 dużego pomidora
- 2 łyżki otrąb (użyłam żytnich)
- 1 łyżka przyprawy do mięs
- curry, sól
- oliwa
przygotowanie
- Soczewicę opłucz, a następnie daj ją do garnka i zalej 400 ml gorącej wody. Do całości dodaj szczyptę soli, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa podsmaż na oliwie z małym dodatkiem soli i curry.
- Do ugotowanej soczewicy dodaj podsmażone warzywa, otręby, pokrojonego w kostkę pomidora oraz przyprawę do mięs. Całość wymieszaj, w razie potrzeby dopraw i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Podawaj z ziemniakami, ryżem, makaronem lub jako osobne danie.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Lekkie sałatki na imprezy (10 przepisów)

- Mój sprawdzony przepis na kluski śląskie

- Sałatka z czerwoną fasolą z orzechami

- 5 przepisów na najlepsze zupy na zimę

- Cudowny sernik Kinder Country

- Prosta zupa z boczniaków
