Jedną z największych rozpust jest tort czekoladowy… Nie oszukujmy się, mało kto odmówi kawałka czekoladowego tortu!
Przedstawiam tort z kremem z nerkowców przełamany owocowym smakiem. Przepis jest wegański!

składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 300 ml mleka / napoju roślinnego
- 90 g oleju (najlepiej rzepakowego)
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 100 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 4 – 5 łyżek dżemu, powidła lub frużeliny – użyłam frużeliny borówkowej
- 10 herbatników
- poncz – np. 2 łyżki wody, 1 łyżka soku z cytryny i 1 łyżeczka alkoholu
KREM CZEKOLADOWY – tutaj znajdziesz dokładny przepis: https://viagusto.pl/krem-czekoladowy-z-nerkowcow-weganski-krem-do-tortu/
przygotowanie
- Mleko lub napój roślinny wymieszaj z olejem oraz octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.
- W drugiej misce wymieszaj sypkie produkty, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Do płynnych produktów stopniowo dodawaj sypkie, w międzyczasie mieszając mikserem.
- Ciasto wylej na formę do pieczenia i piecz 30 minut w 180 stopni Celsjusza. Odstaw do wystudzenia.
- Wystudzone ciasto przekrój na pół. Jeśli wyrosło nierównomiernie, to skrój “czubek” ciasta.
- Blaty ciasta skrop ponczem.
- Czas na złożenie tortu, które wygląda następująco: blat ciasta, ⅓ kremu, herbatniki, dżem/powidła/frużelina, ⅓ kremu, blat ciasta, ⅓ kremu. Ostatnią częścią kremu wyrównaj również boki tortu. Wierzch możesz posypać np. startą czekoladą.
- Tort przed podaniem schłodź przez noc w lodówce.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW







