Jeśli lubicie lekko poeksperymentować w kuchni, to na pewno spodoba Wam się ten przepis. Placki ziemniaczane z soją mogą wydawać się dość dziwną propozycją, ale uważam, że musicie ich spróbować! Jest to wersja placków bez jajek, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Smak soi nie jest wyczuwalny, jednak konsystencja placków jest nieziemska 🙂
Zdjęcia czytelników:
Kasia o plackach ziemniaczanych z tego przepisu:
“Placki ziemniaczane z soją są pyszne 🙂 Robiłam je pierwszy raz, ale ten przepis zostaje ze mną na stałe 🙂”
PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE
składniki
Składniki na placki ziemniaczane bez jajek:
- 650 g ziemniaków
- 200 g ugotowanej soi (możesz też użyć soi z puszki)
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz i curry do smaku
- tłuszcz do smażenia
przygotowanie
Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek?
- Ziemniaki zetrzyj na małych oczkach tarki. Odstaw je na 15 minut i po tym czasie odlej nadmiar wody.
- Do ziemniaków dodaj zblendowaną soję, drobno pokrojone cebule, przetarty czosnek, mąkę ziemniaczaną, sól oraz przyprawy. Całość wymieszaj.
- Placki smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z obydwóch stron.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najszybsza i najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej
- Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN
- 30 przepisów na desery i ciasta z galaretką
- Przepis na 20 naleśników
- Garnek tytanowy – 3 najważniejsze cechy i korzyści tego naczynia kuchennego
- Jak zastąpić śmietanę w zupie? Użyj tego składnika, a nie pożałujesz!