Strona główna PrzepisyDietaWegańskaPlacki ziemniaczane z soją

Placki ziemniaczane z soją

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)

Jeśli lubicie lekko poeksperymentować w kuchni, to na pewno spodoba Wam się ten przepis. Placki ziemniaczane z soją mogą wydawać się dość dziwną propozycją, ale uważam, że musicie ich spróbować! Jest to wersja placków bez jajek, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Smak soi nie jest wyczuwalny, jednak konsystencja placków jest nieziemska 🙂

Zdjęcia czytelników:

placki ziemniaczane z soją - zdjęcia czytelników

Kasia o plackach ziemniaczanych z tego przepisu:

„Placki ziemniaczane z soją są pyszne 🙂 Robiłam je pierwszy raz, ale ten przepis zostaje ze mną na stałe 🙂”

PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE

Placki ziemniaczane z soją

Drukuj
Proporcje na: 3 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 7 głos/y )

składniki

Składniki na placki ziemniaczane bez jajek:
  • 650 g ziemniaków
  • 200 g ugotowanej soi (możesz też użyć soi z puszki)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz i curry do smaku
  • tłuszcz do smażenia

przygotowanie

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek?
  1. Ziemniaki zetrzyj na małych oczkach tarki. Odstaw je na 15 minut i po tym czasie odlej nadmiar wody.
  2. Do ziemniaków dodaj zblendowaną soję, drobno pokrojone cebule, przetarty czosnek, mąkę ziemniaczaną, sól oraz przyprawy. Całość wymieszaj.
  3. Placki smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z obydwóch stron.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.