Jeśli lubicie lekko poeksperymentować w kuchni, to na pewno spodoba Wam się ten przepis. Placki ziemniaczane z soją mogą wydawać się dość dziwną propozycją, ale uważam, że musicie ich spróbować! Jest to wersja placków bez jajek, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Smak soi nie jest wyczuwalny, jednak konsystencja placków jest nieziemska 🙂

składniki
- 650 g ziemniaków
- 200 g ugotowanej soi (możesz też użyć soi z puszki)
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz i curry do smaku
- tłuszcz do smażenia
przygotowanie
- Ziemniaki zetrzyj na małych oczkach tarki. Odstaw je na 15 minut i po tym czasie odlej nadmiar wody.
- Do ziemniaków dodaj zblendowaną soję, drobno pokrojone cebule, przetarty czosnek, mąkę ziemniaczaną, sól oraz przyprawy. Całość wymieszaj.
- Placki smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z obydwóch stron.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!