9,5tys.
Czy Wam też bardzo często zostają ziemniaki od obiadu i nie macie pomysłu, jak je wykorzystać? Jeśli tak, to spieszę Wam z pomocą! Placki z gotowanych ziemniaków to idealny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Podane z wegetariańskim sosem gulaszowym smakują jak wyśmienite placki po węgiersku 🙂
Przepis na sos gulaszowy znajdziecie w poprzednim wpisie, tutaj link: https://viagusto.pl/wegetarianski-sos-gulaszowy/
Przepis na placki z gotowanych ziemniaków krok po kroku
składniki
- 500 g ugotowanych i utłuczonych/przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 cebula
- 3 łyżki jogurtu sojowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
przygotowanie
- Zmielone siemię lniane wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 15 minut, aby powstał kleik - czyli nasze "jajko".
- Ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) wymieszaj z posiekaną drobno cebulką, jogurtem sojowym, mąką ziemniaczaną, bułką tartą oraz powstałym kleikiem z siemienia lnianego. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Z powstałej masy formuj płaskie placki i smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu na rumiany kolor z obydwóch stron.
- Placki możesz podawać same lub z innymi dodatkami, na przykład z wegańskim sosem gulaszowym: https://viagusto.pl/wegetarianski-sos-gulaszowy/
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Deser z kajmakiem (4 składniki)

- Koktajl warzywny z blendera

- Lekkie sałatki na imprezy (10 przepisów)

- Mój sprawdzony przepis na kluski śląskie

- Sałatka z czerwoną fasolą z orzechami

- 5 przepisów na najlepsze zupy na zimę

