Czy Wam też bardzo często zostają ziemniaki od obiadu i nie macie pomysłu, jak je wykorzystać? Jeśli tak, to spieszę Wam z pomocą! Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to idealny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Podane z wegetariańskim sosem gulaszowym smakują jak wyśmienite placki po węgiersku 🙂
Przepis na sos gulaszowy znajdziecie w poprzednim wpisie, tutaj link: https://viagusto.pl/wegetarianski-sos-gulaszowy/
Przepis na placki z gotowanych ziemniaków krok po kroku

składniki
- 500 g ugotowanych i utłuczonych/przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 cebula
- 3 łyżki jogurtu sojowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
przygotowanie
- Zmielone siemię lniane wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 15 minut, aby powstał kleik – czyli nasze „jajko”.
- Ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) wymieszaj z posiekaną drobno cebulką, jogurtem sojowym, mąką ziemniaczaną, bułką tartą oraz powstałym kleikiem z siemienia lnianego. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Z powstałej masy formuj płaskie placki i smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu na rumiany kolor z obydwóch stron.
- Placki możesz podawać same lub z innymi dodatkami, na przykład z wegańskim sosem gulaszowym: https://viagusto.pl/wegetarianski-sos-gulaszowy/
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jajka wielkanocne – 8 przepisów na jajka faszerowane i inne przepisy z jajkami!
- Tort szpinakowy z jajkami – pomysł na śniadanie wielkanocne!
- Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW
- Czekoladowe ciasto bez pieczenia – orzechowy łom!
- Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów
- Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane