Przepis na prosty i pyszny placek na waflu przełożony kremem orzechowym! To ciasto pięknie prezentuje się na stole, dzięki czemu sprawdzi się jako deser na każdą okazję.
Spis treści:
Jak zrobić ciasto w waflu?
Aby przygotować ciasto w waflu, najpierw piecze się biszkopt. Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowuje się krem. Połowę kremu należy rozsmarować na spodzie z wafla, na kremie ułożyć biszkopt, a biszkopt posmarować drugą połową kremu. Wierzch należy przykryć drugim waflem, całość delikatnie docisnąć i gotowe! Dokładny przepis na placek na waflu znajdziesz poniżej.
W jakiej formie upiec to ciasto?
Proporcje na to ciasto z waflem jest na kwadratową formę, czyli taką o wymiarach 24×24 cm. Jeśli jednak chcesz upiec ciasto w dużej formie (takiej o wymiarach 24×36 cm), to pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić krem do ciasta z orzechami i mlekiem skondensowanym?
Aby przygotować krem, najpierw miękkie masło należy utrzeć z cukrem pudrem na puszysto. Następnie dodajemy strużką mleko skondensowane (niesłodzone), a na koniec zmielone orzechy. Do kremu można też dodać wanilię.
Jak przechowywać ciasto z waflem?
Ciasto z kremem i waflem najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepsza będzie chłodna spiżarnia lub lodówka. Ciasto należy przechowywać w zamykanym pojemniku.


Przepis na placek na waflu
Ile kalorii ma kawałek ciasta w waflu z kremem?
Z podanych proporcji otrzymasz 16 porcji ciasta. Jedna porcja takiego ciasta na waflu ma:
- kalorie – 303 kcal
- węglowodany – 29,3 g
- białko – 5,3 g
- tłuszcze – 18,5 g
Zobacz również inne przepisy na polecane ciasta
- ciasto kokosowa Princessa
- pistacjowe ciasto z kremem i bezą
- ciasto Zielona Wyspa ze szpinakiem
- ciasto Kinder Bueno na biszkopcie
- kruche ciasto z kokosową pianką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

