Strona główna PrzepisyRodzaj daniaPrzekąskiPizza z cukinii – lekka domowa pizza na warzywnym spodzie!

Pizza z cukinii – lekka domowa pizza na warzywnym spodzie!

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
pizza-z-cukinii-przepis-lekka-pizza

Pizza z cukinii to pyszna alternatywa – pizza na warzywnym spodzie jest lekka i szybka w przygotowaniu. Taki sposób na wykorzystanie cukinii sprawdzi się jako obiad, przekąska na imprezę, a także jako ciepła kolacja.

Jak zrobić pizzę na spodzie z cukinii?

Aby przygotować pizzę na spodzie z cukinii, należy startą na tarce i odciśniętą z wody cukinię wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Następnie uformowany spód podpiekamy w piekarniku, po czym wykładamy ulubione dodatki i ponownie pieczemy.

Pizza z cukinii – przepis krok po kroku

pizza-z-cukinii-przepis-lekka-pizza

Pizza na spodzie z cukinii

Drukuj
Proporcje na: 1 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 155 głos/y )

składniki

  • 500 g cukinii
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki soli
Kilka propozycji dodatków na wierzch pizzy:
  1. Sos pomidorowy, ser żółty, pieczarki, ogórek kiszony, cebula
  2. Sos pomidorowy, ser żółty, świeże pomidory, ser feta, rukola
  3. Sos pomidorowy, ser żółty, pieczarki, cebula, suszone pomidory, ser mozzarella (z zalewy)

przygotowanie

  1. Umytą cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Do startej cukinii dodaj pół łyżeczki soli. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  2. Po 15 minutach cukinię odciśnij rękoma z wody - im więcej wody odciśniesz, tym pizza będzie lepsza.
  3. Odciśniętą cukinię wymieszaj z jajkiem, mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Tak przygotowaną masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rękoma lub łyżką rozłóż masę z cukinii na wzór spodu do pizzy - czyli ułóż w okręg o grubości 1 cm. Spód do pizzy powinien być zwarty, więc dociśnij go, aby utworzył zwarty placek. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  4. Spód z cukinii włóż do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez około 15 minut. Po tym czasie wierzch powinien być całkowicie suchy. Jeśli po 15 minutach Twój spód będzie nadal miękki i wilgotny, wydłuż czas pieczenia.
  5. Na podpieczony spód do pizzy wyłóż wybrane składniki - najpierw spód posmaruj sosem pomidorowym, następnie wyłóż ser i resztę dodatków.
  6. Całą pizzę ponownie włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez 10-15 minut - do zarumienienia.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na przekąski – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.