Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDania głównePizza margherita z frytkownicy

Pizza margherita z frytkownicy

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Pizza margherita z frytkownicy

Jak zrobić pizzę we frytkownicy beztłuszczowej? Ta pizza margherita z frytkownicy wychodzi przepyszna! Zobacz dokładny przepis i przygotuj pizzę w swoim airfryerze.

Jak zrobić pizzę we frytkownicy beztłuszczowej?

Przygotowanie pizzy we frytkownicy beztłuszczowej jest bardzo proste i szybkie. Najpierw należy zrobić ciasto na pizzę – dokładne proporcje na idealne ciasto na pizzę znajdziesz poniżej.

Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego placek. Następnie frytkownicę nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.

Aby ciasto na pizzę dobrze się upiekło, polecam najpierw włożyć ciasto na 4 minuty do frytkownicy, po czym odwrócić i dopiero wtedy wierzch posmarować sosem oraz wyłożyć wszystkie dodatki (np. ser mozzarella). Całość wkładamy do frytkownicy jeszcze na 4-6 minut. Jeśli nie odwrócimy ciasta, to od spodu może być niedopieczone.

Ile czasu piec pizzę we frytkownicy beztłuszczowej?

Pizzę we frytkownicy beztłuszczowej należy piec 8-10 minut.

W jakiej temperaturze piec pizzę w airfryer?

Pizzę we frytkownicy beztłuszczowej należy piec w 190-200 stopniach Celsjusza.

Jak odgrzać pizzę we frytkownicy beztłuszczowej?

Pizzę można szybko odgrzać w airfryer. Wystarczy 3-4 minuty w temp. 180 stopni Celsjusza, aby pizza była ciepła i chrupiąca.



Przepis na pizzę z frytkownicy beztłuszczowej

Ile kalorii ma pizza margherita z frytkownicy?

Z podanych proporcji otrzymasz 1 pizzę z frytkownicy. Jedna taka pizza ma:

  • kalorie – 576 kcal
  • węglowodany – 81,9 g
  • białko – 24,6 g
  • tłuszcze – 16,9 g
Pizza margherita z frytkownicy

Pizza margherita z frytkownicy beztłuszczowej

Drukuj
Proporcje na: 1 pizza Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 4 głos/y )

składniki

  • 100 g mąki typu 00
  • 3 g drożdży (świeżych)
  • 55 g wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 5 g oliwy
  • 80 g pomidorów z puszki
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • 60 g sera mozzarella (białej mozzarelli z zalewy)
  • kilka listków bazylii lub rukola

przygotowanie

  1. Na początku przygotuj ciasto. Drożdże wymieszaj z letnią wodą, cukrem i łyżeczką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut – drożdże zaczną rosnąć i całość powinna podwoić swoją objętość.
  2. Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy i sól. Wymieszaj i wyrób zwarte ciasto – ciasto wyrabiaj przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwę. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki.
  3. Zarobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Do pomidorów z puszki dodaj szczyptę soli, pieprzu i suszonego oregano. Całość zblenduj i gotuj przez 10 minut pod przykryciem.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Lekko zarób, po czym rozciągaj rękoma, aby otrzymać placek (okrąg) o średnicy około 20 cm, aby pizza zmieściła się we frytkownicy.
  6. Frytkownicę rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Do kosza frytkownicy włóż okrąg ciasta i piecz 4 minuty. Po 4 minutach ciasto obróć i wierzch posmaruj sosem pomidorowym, a na sosie rozłóż plastry sera mozzarella. Pizzę piecz jeszcze przez 4-6 minut.
  7. Gotową pizzę podaj ze świeżymi listkami bazylii lub rukolą.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy, które możesz zrobić we frytkownicy beztłuszczowej


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.