Jak zrobić pizzę we frytkownicy beztłuszczowej? Ta pizza margherita z frytkownicy wychodzi przepyszna! Zobacz dokładny przepis i przygotuj pizzę w swoim airfryerze.
Spis treści:
Jak zrobić pizzę we frytkownicy beztłuszczowej?
Przygotowanie pizzy we frytkownicy beztłuszczowej jest bardzo proste i szybkie. Najpierw należy zrobić ciasto na pizzę – dokładne proporcje na idealne ciasto na pizzę znajdziesz poniżej.
Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego placek. Następnie frytkownicę nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
Aby ciasto na pizzę dobrze się upiekło, polecam najpierw włożyć ciasto na 4 minuty do frytkownicy, po czym odwrócić i dopiero wtedy wierzch posmarować sosem oraz wyłożyć wszystkie dodatki (np. ser mozzarella). Całość wkładamy do frytkownicy jeszcze na 4-6 minut. Jeśli nie odwrócimy ciasta, to od spodu może być niedopieczone.
Ile czasu piec pizzę we frytkownicy beztłuszczowej?
Pizzę we frytkownicy beztłuszczowej należy piec 8-10 minut.
W jakiej temperaturze piec pizzę w airfryer?
Pizzę we frytkownicy beztłuszczowej należy piec w 190-200 stopniach Celsjusza.
Jak odgrzać pizzę we frytkownicy beztłuszczowej?
Pizzę można szybko odgrzać w airfryer. Wystarczy 3-4 minuty w temp. 180 stopni Celsjusza, aby pizza była ciepła i chrupiąca.


Przepis na pizzę z frytkownicy beztłuszczowej
Ile kalorii ma pizza margherita z frytkownicy?
Z podanych proporcji otrzymasz 1 pizzę z frytkownicy. Jedna taka pizza ma:
- kalorie – 576 kcal
- węglowodany – 81,9 g
- białko – 24,6 g
- tłuszcze – 16,9 g
składniki
- 100 g mąki typu 00
- 3 g drożdży (świeżych)
- 55 g wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 5 g oliwy
- 80 g pomidorów z puszki
- sól, pieprz, suszone oregano
- 60 g sera mozzarella (białej mozzarelli z zalewy)
- kilka listków bazylii lub rukola
przygotowanie
- Na początku przygotuj ciasto. Drożdże wymieszaj z letnią wodą, cukrem i łyżeczką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut – drożdże zaczną rosnąć i całość powinna podwoić swoją objętość.
- Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy i sól. Wymieszaj i wyrób zwarte ciasto – ciasto wyrabiaj przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwę. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki.
- Zarobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Do pomidorów z puszki dodaj szczyptę soli, pieprzu i suszonego oregano. Całość zblenduj i gotuj przez 10 minut pod przykryciem.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Lekko zarób, po czym rozciągaj rękoma, aby otrzymać placek (okrąg) o średnicy około 20 cm, aby pizza zmieściła się we frytkownicy.
- Frytkownicę rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Do kosza frytkownicy włóż okrąg ciasta i piecz 4 minuty. Po 4 minutach ciasto obróć i wierzch posmaruj sosem pomidorowym, a na sosie rozłóż plastry sera mozzarella. Pizzę piecz jeszcze przez 4-6 minut.
- Gotową pizzę podaj ze świeżymi listkami bazylii lub rukolą.
Zobacz również inne przepisy, które możesz zrobić we frytkownicy beztłuszczowej
- panierowana cukinia z frytkownicy beztłuszczowej
- edameme z frytkownicy
- focaccia z frytkownicy beztłuszczowej
- panierowane frytki z cukinii
- szaszłyki z halloumi i pomidorkami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


