Ciasto Pistacjowe Niebo to przepyszne ciasto pistacjowe z kremem i bezą. Pistacjowy biszkopt, pistacjowy krem i beza z pistacjami – całość tworzy nieziemskie połączenie! Ciasto będzie idealnym deserem do kawy, a także na imprezy, czy święta.
Spis treści:
Jak zrobić pistacjowy biszkopt?
Aby przygotować biszkopt z pistacjami, mąkę do biszkopta należy wymieszać ze zmielonymi pistacjami. Pistacji nie można dodać zbyt dużo, aby biszkopt nie opadł. Dokładny przepis na taki pistacjowy biszkopt znajdziesz poniżej.
Jakiego kremu pistacjowego użyć do ciasta?
Do ciasta użyj kremu pistacjowego dobrej jakości – czyli takiego, w którym pistacje są pierwszym składnikiem na liście. Zwróć też uwagę, aby krem pistacjowy nie zawierał oleju palmowego, konserwantów, czy barwników. Ja użyłam kremu pistacjowego o zawartości pistacji 45%.


Przepis na ciasto pistacjowe z kremem
Ile kalorii ma kawałek ciasta pistacjowego z kremem?
Z podanych proporcji otrzymasz 16 porcji ciasta pistacjowego z kremem. Jedna porcja tego ciasta ma:
- kalorie – 318 kcal
- węglowodany – 39,2 g
- białko – 7,9 g
- tłuszcze – 13,9 g
składniki
Składniki na biszkopt z pistacjami:
- 5 jajek
- 100 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 40 g pistacji bez łupinek (czyli około 80 g pistacji z łupinkami)
Składniki na poncz do biszkopta:
- 100 ml wody
- 20 ml soku z cytryny
- 20 g cukru pudru
- 2 łyżki alkoholu (np. rumu) - można pominąć
Składniki na krem do ciasta:
- 400 g sera z wiaderka
- 100 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 140 g kremu pistacjowego (użyłam kremu o zawartości pistacji 45%)
- 100 g cukru pudru
Składniki na bezę z pistacjami:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 g pistacji bez łupinek (czyli około 40 g pistacji z łupinkami)
Dodatkowo:
- 110 g kremu pistacjowego (użyłam kremu o zawartości pistacji 45%)
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić biszkopt z pistacjami?
- Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Czas ubijania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru powinien wynosić około minuty.
- Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
- Mąkę przesiej. Pistacje zmiel np. w młynku do kawy i wymieszaj je z przesianą mąką. Do masy jajecznej dodawaj partiami mąkę z pistacjami, mieszając całość na najmniejszych obrotach.
- Spód formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia ani nie smaruj tłuszczem – dzięki temu biszkopt równo wyrośnie i nie będzie kurczył się po bokach. Proporcje są podane na kwadratową formę, taką o wymiarach 24×24 cm.
- Gotową masę wylej do formy. Biszkopt piecz 40 minut w 175 stopniach Celsjusza.
- Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy. Odstaw do wystudzenia.
- Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny blat biszkopta włóż do rantu lub do formy.
Jak zrobić i upiec bezę z pistacjami?
- Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce drobnego cukru. Pomiędzy każdą kolejną łyżką cukru ubijaj pianę przez około minutę (cukier powinien dobrze się rozpuścić).
- Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i pistacje (całe pistacje obrane z łupinek). Całość wymieszaj.
- W międzyczasie piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza.
- Na blachę do pieczenia (dużą blachę z piekarnika) wyłóż papier do pieczenia. Na środek papieru wyłóż ubitą bezę i wyrównaj ją, tworząc kształt formy, w której przygotowujesz ciasto (proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm). Ubitą bezę możesz również upiec na odwróconej formie, co ułatwi jej formowanie – w tym celu kwadratową formę odwróć do góry dnem, posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Bezę wyłóż na papier do pieczenia i wyrównaj na całość blachy.
- Wyrównaną bezę włóż do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Piecz przez 1 godzinę 20 minut z termoobiegiem.
- Gotową bezę odłóż do wystudzenia. Jeśli Twoja beza wyrośnie na boki ponad kształt formy, to po wystudzeniu obkrój brzegi bezy.
Jak zrobić krem do ciasta pistacjowego?
- Aby przygotować krem, ser z wiaderka przełóż do miski. Dodaj śmietankę kremówkę, krem pistacjowy i cukier puder.
- Całość ubijaj przez 2-3 minuty.
Jak naponczować biszkopt?
- Przygotuj poncz - przegotowaną, zimną wodę wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Do ponczu możesz też dodać 2 łyżki alkoholu - ja użyłam rumu.
- Tak przygotowanym ponczem naponczuj obydwa blaty biszkopta (za pomocą łyżki lub silikonowego pędzelka).
Jak złożyć ciasto pistacjowe z bezą?
- Na dolny blat biszkopta wyłóż 110 g kremu pistacjowego ze słoiczka i delikatnie go rozsmaruj.
- Następnie wyłóż połowę serowego kremu. Rozsmaruj i przyłóż drugim blatem biszkopta.
- Na biszkopcie rozsmaruj drugą część serowego kremu, a na wierzchu ułóż bezę, delikatnie dociskając ją do kremu.
- Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Zobacz również inne przepisy na ciasta z kremem
- ciasto Biała Cytrynka
- biszkopt z kremem budyniowym i galaretką
- ciasto Pani Walewska
- ciasto Lotus bez pieczenia
- ciasto makowe z kremem cytrynowym
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


