Pierś z indyka to potrawa, na której można się wyłożyć… Niełatwo sprawić, aby mięso było odpowiednio miękkie, a poza tym łatwo stracić upragnioną w każdym mięsie soczystość.
Przy współudziale czosnku, miodu, cebuli i odpowiednich przypraw przygotujemy idealnie soczyste i miękkie mięso z piersi indyczej.

składniki
- 300 g piersi z indyka
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta cynamonu
- przyprawy (wszystkie po 1/2 łyżeczki): curry, słodka papryka, oregano, wybrana przyprawa do mięs, sól
- 1 łyżka miodu (można użyć syropu z agawy lub syropu klonowego)
- 4 łyżki oleju
- 200 ml wody
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany 18%
przygotowanie
- Czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Wymieszaj go z wszystkimi przyprawami, miodem i olejem. Gotową mieszankę daj na patelnię, a kiedy olej będzie już odpowiednio nagrzany, daj na niego pierś z indyka (pokrojoną na 2 – 3 części). Pierś podsmaż po 1,5 minuty z jednej strony.
- Teraz do całości dolej wodę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość duś na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę rozmieszaną z kilkoma łyżkami letniej wody i całość gotuj przez 10 minut, co jakiś czas zamieszaj.
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!