Mięso w połączeniu z pierniczkami? Nie wierzyłam że może to być tak pyszny smak. Ciężko go opisać, jednak przez długi czas będzie mi towarzyszył i na pewno powtórzę to danie. Soczysty i kruchy indyk, a do tego bardzo aksamitny sos piernikowy, którego sekret tkwi w odpowiednich przyprawach.
Przepis bierze udział w konkursie #przepisnakopernika – czy jest godzien publikacji w książce kucharskiej? Przygotuj danie na najbliższy obiad i oceń to 🙂

składniki
- 400 g piersi z indyka + sól, majeranek, curry, sos sojowy, olej
- 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik)
- 6 łyżek mleczka kokosowego (80%)
- 50 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypta soli
przygotowanie
- Pierś z indyka pokrój na mniejsze części, a następnie zamarynuj dodając sól, majeranek, curry, sos sojowy oraz trochę oleju. Całość odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie indyka podsmaż na rozgrzanym tłuszczu minutę z każdej strony. Następnie włóż do piekarnika podlewając wodą na 30 minut (180 stopni Celsjusza).
- Aby przygotować sos pierniczki zetrzyj na tarce lub pokrusz. Dodaj do nich mleczko kokosowe, ciepłą wodę, sos sojowy, imbir, gałkę muszkatołową, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zblenduj.
- Kiedy mięso będzie gotowe polej je sosem piernikowym.
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jajka wielkanocne – 8 przepisów na jajka faszerowane i inne przepisy z jajkami!
- Tort szpinakowy z jajkami – pomysł na śniadanie wielkanocne!
- Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW
- Czekoladowe ciasto bez pieczenia – orzechowy łom!
- Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów
- Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane