Przepis na pierogi z oscypkiem, kurkami i ziemniakami. To przepyszny pomysł dla wszystkich miłośników pierogów!
Jak zrobić farsz do pierogów z oscypkiem i kurkami?
Farsz przygotujesz z następujących składników:
- ziemniaki,
- oscypek,
- kurki,
- cebula,
- olej,
- tymianek, sól, pieprz.
Dodatkowo polecam przygotować konfiturę z żurawiny, z którą można podać ugotowane pierogi.
Przygotowanie farszu do tych pierogów jest podobne do przygotowania farszu na ruskie pierogi. Należy ugotować ziemniaki, a kurki podsmażyć z cebulą, Następnie przeciśnięte przez praskę ziemniaki mieszamy z usmażonymi kurkami i cebulą. Dodajemy starty oscypek, doprawiamy i gotowe!
Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na proste pierogi:


PRZEPIS – PIEROGI Z KURKAMI I OSCYPKIEM

składniki
Składniki na farsz z kurkami i oscypkiem:
- 800 g ziemniaków (waga surowych ziemniaków przed obraniem)
- 200 g oscypka
- 1 cebula
- 200 g kurek
- 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
- 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego)
- sól, pieprz
- konfitura z żurawiny do podania
Składniki na ciasto na pierogi:
- 300 g mąki (użyłam 200 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej)
- 150 ml ciepłej wody (ok. 60 stopni C)
- 1 łyżka oliwy
przygotowanie
Jak zrobić farsz z kurkami i oscypkiem do pierogów?
- Aby przygotować farsz, ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Pilnuj, aby nie rozgotować ziemniaków – powinny być zwarte. Następnie odstaw do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Oczyszczone kurki pokrój w drobną kostkę. Cebulę również pokrój w drobną kostkę.
- Pokrojone kurki i cebulę usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do smażenia dodaj również tymianek. Odstaw do wystudzenia.
- Do ziemniaków dodaj kurki z cebulą oraz starty na dużych oczkach tarki oscypek. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Farsz powinien być dość słony i ostry, aby tworzył z ciastem spójną całość.
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?
- Do mąki dodaj wodę i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte, jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu nie powinno lepić się do ręki – jeśli tak jest, dosyp trochę mąki.
- Przygotowane ciasto owiń w foliowy woreczek lub przykryj ściereczką. Odstaw na 30 minut (dzięki temu ciasto będzie elastyczne), a następnie rozwałkuj na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką.
Jak ulepić i ugotować pierogi?
- Z rozwałkowanego ciasta wykrój okręgi. Ja wykroiłam okręgi o średnicy 9 cm i otrzymałam 30 pierogów.
- Na każdy z okręgów ciasta nałóż łyżkę farszu, ciasto złóż na pół i dokładnie zaklej przeciwległe brzegi ciasta ze sobą.
- Gotowe pierogi włóż do gotującej się, osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Co jakiś czas delikatnie zamieszaj.
- Ugotowane pierogi wyciągnij z wody i podawaj z konfiturą żurawinową.
Jak przechowywać ugotowane ziemniaki i jak mrozić pierogi?
Jeśli chcesz przechowywać pierogi na później, po ugotowaniu przelej je kilka razy zimną wodą, a następnie wymieszaj z odrobiną oliwy. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Jeśli chcesz zamrozić pierogi, ułóż je przed gotowaniem na tacce oprószonej mąką (tak, aby się nie dotykały) i włóż do zamrażarki. Po kilku godzinach pierogi przełóż do szczelnych woreczków. Mrożone pierogi gotuj bez rozmrażania przez 5-6 minut.
Sprawdź przepisy na inne pierogi – https://viagusto.pl/category/pierogi/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych


