Zauważyłam, że bardzo lubicie blogowe przepisy na pierogi – tak więc stworzyłam kolejny przepis 🙂 Tym razem czas na pierogi z kaszą jaglaną, soczewicą i marchewką. Wydaje się to bardzo proste połączenie, które niekoniecznie będzie smakowało jako farsz do pierogów. Jednak potrafi pozytywnie zaskoczyć, o czym sama się przekonałam 🙂
Zapraszam po przepis 🙂

składniki
Ciasto:
- 200 g mąki (100 g pszennej i 100 g żytniej)
- 1 łyżka oliwy/oleju
- ok. 90 ml ciepłej wody
Farsz:
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g czerwonej soczewicy
- 400 ml wody
- 1 marchewka
- 1 cebula
- przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, majeranek)
przygotowanie
- Na początek przygotuj farsz – do garnka daj kaszę jaglaną (wcześniej opłucz ją gorącą wodą), soczewicę oraz wodę. Całość gotuj bez przykrycia do czasu wsiąknięcia wody. Kiedy to nastąpi garnek zdejmij z ognia i przykryj na 15 minut.
- Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę ze startą na tarce marchewką. Podczas smażenia dodaj trochę soli. Kiedy warzywa zmiękną dodaj je do ugotowanej kaszy i soczewicy.
- Całość wymieszaj i dopraw. Zostaw do wystudzenia.
- Aby przygotować ciasto do mąki dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż farsz i dokładnie zlep końce ciasta.
- Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia).
- Podawaj z podsmażoną cebulką.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW