Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty.
Według mnie najlepsze pierogi wychodzą wtedy, kiedy do kapusty świeżej dodamy trochę kiszonej. I właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was, zapraszam ?

składniki
Farsz:
- 1/2 średniej główki kapusty (po ugotowaniu ok. 400 g)
- 100 g kapusty kiszonej
- 1 – 2 cebule
- 3 pieczarki
- olej lub oliwa
- przyprawy (suszona włoszczyzna, majeranek, sól, pieprz, sos sojowy)
Ciasto:
- 200 g mąki
- 1 łyżka oliwy/oleju
- ok. 90 ml ciepłej wody
przygotowanie
- Kapustę pokrój na mniejsze części, zalej sporą ilością wody i gotuj przez około godzinę – do miękkości. Jeśli w trakcie gotowania woda wyparuje, dolej jej tak, aby zakrywała kapustę. Tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej, ponieważ kapusta musi wystygnąć.
- Kiedy kapusta będzie już zimna, dokładnie odciśnij ją z wody (im więcej wody odciśniesz, tym krótszy będzie czas jej podsmażania). Teraz kapustę zmiel w maszynce lub zblenduj (pierwszy raz użyłam blendera ręcznego zamiast maszynki i naprawdę super się spisał! ? ).
- Na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę, następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę, świeżą kapustę, posiekaną kapustę kiszoną oraz starte na tarce (duże oczka) pieczarki. Całość podsmażaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dopraw – farsz powinien być dobrze doprawiony, odpowiednio słony i ostry. Czas podsmażania jest różny, ale jest to około 30 minut. Niepotrzebna woda ma nam wyparować, a kapusta lekko się przysmażyć.
- W tym czasie możesz zrobić ciasto – do mąki dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte, puszyste ciasto (wyrabiaj je kilka minut). Po wyrobieniu dobrze jest włożyć ciasto na 15 minut do foliowego woreczka (dzięki temu będzie bardziej miękkie).
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż farsz i dokładnie zlep końce ciasta. Ja moje pierogi zrobiła w formie ravioli.
- Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia).
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jajka wielkanocne – 8 przepisów na jajka faszerowane i inne przepisy z jajkami!
- Tort szpinakowy z jajkami – pomysł na śniadanie wielkanocne!
- Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW
- Czekoladowe ciasto bez pieczenia – orzechowy łom!
- Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów
- Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane
