Jeśli jesteście smakoszami pierogów i lubicie ciecierzycę, przepis ten na pewno przypadnie Wam do gustu. Pragnę przedstawić bardzo prosty sposób na zrobienie pierogów -myślę, że zaskoczą niejednego. Polecam ciasto zrobione z mąki orkiszowej, ponieważ idealnie komponuje się z farszem 🙂

składniki
Farsz:
- ciecierzyca
- cebula
- czosnek
- sól, pieprz, przyprawy
Ciasto:
- mąka orkiszowa
- woda
- 2 łyżki masła
przygotowanie
Farsz:
- Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
- Na następny dzień gotujemy ją do miękkości w tej samej wodzie (nadmiar wody odcedzić). Na początku gotowania ciecierzycę przyprawiamy – dodajemy sól, pieprz oraz ulubione przyprawy.
- Po ugotowaniu do ciecierzycy dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek. Całość blendujemy na gładką masę.
Ciasto:
- Do mąki dodajemy ciepłą wodę oraz roztopione i ostudzone masło – w takich ilościach, aby powstało elastyczne ciasto.
- Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 milimetry i wykrawamy kółka, kwadraty lub prostokąty, z których formujemy pierogi.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki?
- Pasta warzywna z porem i gruszką – pasta do chleba
- Jak wykonywać przysiady z ciężarem – technika i wskazówki
- Zdecyduj się na ekskluzywne herbaty od Kusmi Tea!
- Jak wybrać zasłony do pokoju?
- Przepisy z ciastem francuskim – 10 pomysłów na słodko i na słono
4 komentarze
Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Również pozdrawiam, mam nadzieję że będzie smakowało 🙂
Chciałbym spróbować ale nie wiem ile tej mąki orkiszowej ?
Na około 300 gram mąki dodaję 2 łyżki masła klarowanego oraz wodę do powstania odpowiedniej konsystencji – jednak proporcje masła i wody można zmienić, pozdrawiam 🙂