Artykuł sponsorowany
Szukasz pomysłów na farsz do pierogów bez mięsa? Zobacz propozycje na pyszne pierogi wegetariańskie. Poniżej znajdziesz inspiracje na farsz do pierogów na słono oraz na słodko.
Pomysły na farsz do pierogów bez mięsa
Najbardziej znane pierogi wegetariańskie to pierogi ruskie, a także pierogi z kapustą i grzybami. Jednak jeśli szukasz więcej ciekawych inspiracji na farsz do pierogów wegetariańskich, to mam dla Ciebie kilka pysznych propozycji!
Pierogi z pieczarkami
Farsz do pierogów z pieczarkami to bardzo prosty pomysł na pierogi wegetariańskie! Wystarczy, że pieczarki zetrzesz na dużych oczkach tarki, a następnie podsmażysz na maśle klarowanym z drobno posiekaną cebulką. Na koniec farsz dopraw i odstaw do wystudzenia przed lepieniem pierogów.
Pierogi ze szpinakiem i ricottą
Szpinak i ricotta to przepyszne połączenie, które warto wypróbować. Farsz do pierogów ze szpinakiem i ricottą przygotujesz z mrożonego szpinaku, który należy usmażyć z dodatkiem cebulki. Szpinak doprawiamy, a po wystudzeniu mieszamy z ricottą. Zamiast ricotty można użyć również sera feta.
Pierogi z ziemniakami
Pierogi możesz przygotować z samymi ziemniakami! Wystarczy, że ugotowane ziemniaki przeciśniesz przez praskę i doprawisz solą oraz pieprzem. Warto dodać także masło lub podsmażoną cebulkę. To jedne z najprostszych pierogów wegetariańskich, jakie można przygotować.
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
To pożywne i proste pierogi, a przygotowanie ich zacznij od ugotowania kaszy gryczanej na sypko. Następnie starte na tarce pieczarki podsmaż z posiekaną cebulką. Po wystudzeniu wszystko wymieszaj i dopraw. Warto dodać również starty ser żółty.
Pierogi z warzywami
Pierogi z warzywami to świetna alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich i z kapustą. Wybierz takie warzywa, które najbardziej lubisz – może to być na przykład marchewka, brokuł i kalafior, albo papryka, cukinia i bakłażan. Warzywa drobno kroimy lub ścieramy na tarce i podsmażamy z przyprawami oraz ziołami. Pierogi nadziej wystudzonym farszem. Takie pierogi pysznie będą smakować podane z karmelizowaną cebulką lub kwaśną śmietaną.
Pomysły na farsz do pierogów na słodko
W przypadku pierogów na słodko, najczęściej spotykane są pierogi z serem i pierogi z owocami – z truskawkami, borówkami, śliwkami, czy jabłkami. Przedstawiam pomysły na równie smaczne pierogi na słodko, które warto wypróbować.
Pierogi z wiśniami i czekoladą
Pierogi możesz przygotować ze świeżych lub mrożonych wiśni. Farsz najlepiej będzie smakować, kiedy wiśnie wymieszasz z cukrem i zagotujesz je w rondelku. Następnie odstawisz do wystudzenia, po czym wymieszasz z posiekaną czekoladą. Farsz gotowy! Jeśli chcesz przygotować bardziej delikatną wersję takich pierogów, dodaj do farszu mascarpone lub zmielony twaróg.
Pierogi z budyniem
Pierogi możemy również przygotować z gęstym budyniem. Najlepiej sprawdzi się budyń waniliowy. Aby urozmaicić smak takich pierogów, warto dodać również owoce do środka lub podać pierogi z owocowym sosem. Do budyniu idealnie będą pasować maliny, truskawki, a także borówki lub jeżyny.
Pierogi z malinami i białą czekoladą
Maliny i biała czekolada to ponadczasowe połączenie! Aby przygotować pierogi z takim farszem, białą czekoladę pokrój w drobną kostkę lub posiekaj i wymieszaj z malinami (świeżymi lub mrożonymi). Tak przygotowanym farszem nadziej ciasto na pierogi.
Pierogi z makiem
Farsz do pierogów z makiem przygotujesz w podobny sposób, jak mak do ciasta. Wypłukany mak należy ugotować w mleku, a następnie odcedzić, ostudzić i zmielić. Później do maku dodajemy wybrane dodatki – polecam dodać masło, miód, rodzynki, orzechy i wanilię.
Pierogi z suszonymi śliwkami
Przed przygotowaniem pierogów z suszonymi śliwkami, suszone śliwki zalej gorącą wodą na 10-15 minut, a następnie odcedź. Dzięki temu śliwki zmiękną i będziesz mógł użyć ich do nadziania pierogów. Śliwki możesz również posiekać w kostkę i wymieszać z ulubionymi dodatkami jak orzechy, czy cynamon.
Pierogi ręcznie robione – gdzie kupić?
Domowych pierogów polecam szukać przede wszystkim w restauracjach – najlepiej takich, które przygotowują regionalne i tradycyjne dania. Coraz częściej spotyka się również możliwość zamówienia ręcznie robionych pierogów z dostawą do domu. Jeśli mieszkasz w Zielonej Górze i okolicach, warto zapoznać się z ofertą pierogów od Multi Cook. Multi Cook oferuje możliwość zamówienia pierogów online z opcją dostawy kurierem lub odbioru osobistego na ul. Stanisława Staszica. To doskonała opcja dla tych, którzy cenią sobie domowe smaki, a także chcą wspierać lokalne przedsiębiorstwa. W Multi Cook znajdziesz pierogi w dwóch opcjach – na ciepło i mrożone.
Pierogi wegetariańskie od Multi Cook
Jakie pierogi wegetariańskie możesz kupić w Multi Cook? Wybór jest naprawdę spory – od tradycyjnych pierogów na słono, przez pierogi z owocami, aż po bardzo ciekawe i niespotykane często propozycje jak pierogi z ziemniakami i pieczarkami.
Oferta pierogów wegetariańskich w Multi Cook to:
- pierogi z kapustą,
- pierogi z kapustą i grzybami,
- pierogi z ziemniakami,
- pierogi z ziemniakami i grzybami,
- pierogi z ziemniakami i masłem,
- pierogi z ziemniakami i pieczarkami,
- pierogi z ziemniakami i serem,
- pierogi ze szpinakiem i serem,
- pierogi z borówkami,
- pierogi z jagodami,
- pierogi z malinami,
- pierogi z serem na słodko,
- pierogi z truskawkami,
- pierogi z wiśnią,
- pierogi czekoladowe z serem z kropelkami czekolady,
- pierogi leniwe.