Artykuł sponsorowany
Przez ostatnie dni poznawałam smaki produktów ze sklepu Foods by Ann. Produkty te zaciekawiły i przyciągnęły mnie do siebie swoim składem – głównie to owoce, warzywa i bakalie. Nie zawierają one chemicznych dodatków, czy też cukru. Pozbawione są również alergenów! 🙂 Bardzo chciałabym przedstawić Wam produkty, które miałam przyjemność testować oraz przepis z ich użyciem. Dzisiaj opiszę większość produktów, natomiast na niedzielny przepis zostawię sobie mus kokosowy, który uważam, że zasługuje na oddzielny wpis 🙂
MUSLI
Skład musli to płatki owsiane, jęczmienne, jaglane, orkiszowe – w różnych proporcjach, dzięki czemu już same płatki, które są bazą każdego musli sprawiają, że każdy rodzaj posiada inny smak. Jednak smak i różnorodność musli zawdzięczamy głównie suszonym owocom i bakaliom w wielu kombinacjach – na przykład daktyl & jabłko & banan, czy też malina & wiśnia & truskawka.
Musli od Foods by Ann zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego – 5g w jednej porcji. Jest znakomitym rozwiązaniem na śniadanie – aby przygotować musli wystarczy zalać je gorącą wodą, wymieszać, odczekać 3 minuty i gotowe! Możemy dodać również ulubione świeże owoce i bakalie.
SMOOTHIE I SHAKE
Chyba każdy uwielbia owocowe smoothies – szczególnie, jeśli można je przygotować mieszając wodę z proszkiem, nie tracąc przy tym żadnych wartości owoców i warzyw. W przypadku smoothies skład to świetnie dobrana mieszanka owoców i warzyw oraz przypraw – takich jak kurkuma, imbir, czy cynamon. Natomiast shake truskawkowy to 100% truskawki.
Smoothie i shake mają intensywny smak. Są bardzo dobrym źródłem energii, szczególnie jako szybkie i zdrowe drugie śniadanie 🙂
ENERGY BARS
Energy bars – energetyczne batony, które słodycz i strukturę zawdzięczają daktylom. Daktyle są bazą dla wszystkich smaków, ale dodatek różnych owoców i bakalii sprawia, że każdy z batonów jest inny. Połączone smaki bardzo dobrze się dopełniają – przykłady to kokos & banan, jabłko & cynamon, czy też kakao & malina.
Batony są miękkie, słodkie i potrafią świetnie zwiększyć naszą energię! 🙂
LIO SHAKES
Lio shakes to sproszkowane liofilizowane owoce i warzywa, czyli koncentrat, w którym jest wszystko co najlepsze z danego produktu. Po otworzeniu opakowania poczułam intensywny zapach buraka i truskawki. Smak również jest bardzo silny, dzięki temu lio shake sprawdza się jako dodatek do koktajli, ale i wszelkich innych dań – truskawkę użyłam do ciasta pierogowego i ten przepis dzisiaj przedstawiam Wam poniżej 🙂 Buraka planuję użyć do makaronu.

składniki
Ciasto:
- 350 g mąki (50 g żytniej, 50 g z ciecierzycy, 250 g pszennej)
- 50 g oliwy
- ok. 150 ml ciepłej wody
- dodatkowo do połowy ciasta 50 g truskawki LIO shakes i 40 ml ciepłej wody
Nadzienie:
- 5 jabłek
- cynamon, kurkuma
Mus:
- 2 jabłka
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- ew. wybrany słodzik
przygotowanie
- Aby przygotować ciasto mąkę wymieszaj z oliwą, a następnie dodawaj stopniowo wodę wyrabiając ciasto. Następnie ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj truskawkę LIO Shakes i 40 ml wody, wyrób ciasto tak, aby otrzymać równomierny kolor. Powstałe dwie części ciasta najlepiej włóż do foliowego woreczka na około 20 minut. Truskawkę możesz też dodać do całości ciasta – wtedy otrzymasz jednokolorowe pierogi.
- Aby przygotować nadzienie jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Jeśli są soczyste, odciśnij je lekko z soku. Do jabłek dodaj cynamon i kurkumę wedle uznania.
- Czerwone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Jasne ciasto podziel na małe części, które następnie rozłóż na cieście czerwonym w równomiernych odstępach. Za pomocą wałka połącz obydwie części ciasta – „wwałkuj” jasną część w czerwoną, aby uzyskać łaciate ciasto.
- Z powstałego ciasta wykrój okręgi lub kwadraty, na środek daj trochę jabłek i zalep je składając ciasto na pół.
- Gotowe pierogi gotuj około 3-4 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy.
- Aby przygotować mus jabłka pokrój na ósemki, zalej wodą i gotuj około 5 minut. Następnie jabłka odcedź i zblenduj z 50 ml wody (najlepiej wody z gotowania jabłek). Do całości dodaj cynamon, kurkumę, sok z cytryny i wybrany słodzik wedle uznania.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!