Zachęcona wcześniejszymi udanymi przepisami z wykorzystaniem pierniczków spróbowałam zrobić pankejki na ich bazie – wyszyły przepyszne! Miękkie, puszyste, z wyczuwalnym smakiem piernika. Przygotowanie jest bardzo proste, zapraszam 🙂
Przepis bierze udział w konkursie #przepisnakopernika – czy jest godzien publikacji w książce kucharskiej? Przygotuj pankejki na najbliższe śniadanie i sprawdź to! 🙂

składniki
- 1 szklanka mąki
- 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- tłuszcz do smażenia
- sos – 4 pierniczki Uszatki i 5 łyżek mleczka kokosowego
przygotowanie
- Do miski daj mąkę oraz starte na tarce pierniczki. Dodaj też proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj. Następnie do całości wlej mleko oraz roztopione masło. Ciasto wymieszaj, najlepiej mikserem. Na koniec dodaj jajko i raz jeszcze zmiksuj.
- Pankejki smaż na odrobinie rozgrzanego tłuszczu z obydwóch stron na rumiany kolor.
- Aby przygotować sos piernikowy pokruszone pierniczki zblenduj wraz z mleczkiem kokosowym.
- Usmażone pankejki podawaj z owocami oraz sosem piernikowym.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi