Pomysł na wykorzystanie ziemniaków i ciecierzycy. Lekkie, ale pożywne danie, które może być oddzielnym daniem lub dodatkiem.
Przepis na pieczone ziemniaki nadziewane
składniki
- 600 g ziemniaków
- 300 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy ze słoika/z puszki
- 2 płaskie łyżki tahini (pasty sezamowej) lub 1 płaska łyżka masła orzechowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonej papryki
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
przygotowanie
- Ziemniaki umyj, a następnie gotuj przez ok. 25 minut w osolonej wodzie – tak, aby były miękkie, ale nie rozpadające się.
- Ugotowane i lekko wystudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół, następnie z każdej połówki za pomocą łyżki wydrąż środek.
- Ciecierzycę zblenduj z wydrążonymi środkami ziemniaków oraz z tahini lub masłem orzechowym, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki mielonej papryki, pieprzem oraz oliwą.
- Gotową pastą wypełnij połówki ziemniaków (najlepiej za pomocą szprycy).
- Piecz 10 minut pod przykryciem, a następnie 15 minut bez przykrycia w 180 stopniach Celsjusza.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.