Pieczone pieczarki w marynacie to pomysł na szybki dodatek do obiadu. Nie tylko smakują wyśmienicie, ale także są lekkie i wyglądają zachęcająco.
Jak zrobić pieczarki do obiadu w marynacie?
Przygotowanie pieczarek do obiadu w marynacie jest banalnie proste! Małe, oczyszczone pieczarki mieszamy z marynatą – czyli octem balsamicznym połączonym z sosem sojowym, olejem i przyprawami. Następnie całość wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, po czym pieczemy około 20 minut. Gotowe!

Przepis na pieczone pieczarki krok po kroku

składniki
- 500 g pieczarek (najlepiej małych)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego (możesz też użyć octu winnego lub ryżowego, ale najlepszy smak osiągniesz z octem balsamicznym)
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
przygotowanie
- Pieczarki oczyść i wyłóż do naczynia do zapiekania (najlepiej na takie z szerokim dnem, aby pieczarki były płasko rozłożone).
- W miseczce wymieszaj olej, ocet balsamiczny, sos sojowy, tymianek, majeranek, przetarty ząbek czosnku (lub czosnek granulowany), sól oraz pieprz. Gotową marynatą zalej pieczarki i całość wymieszaj, aby pieczarki pokryły się marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na 2-3 godziny, aby pieczarki zamarynowały się.
- Po 2-3 godzinach pieczarki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz bez przykrycia 20-25 minut, w zależności od wielkości pieczarek.
- Gotowe pieczarki podawaj jako dodatek do dań głównych, a także do grilla, czy do sałatki.
Sprawdź inne przepisy na przekąski – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz
- Ciasto Raffaello – szybkie ciasto z mlekiem w proszku
- Dzień Chłopaka, czyli świetna okazja do poznania marketingu afiliacyjnego



