Na długie jesienne wieczory idealne są ciepłe i zdrowe przekąski – takie jak pieczone jabłka. Świetnym pomysłem są nadziewane jabłka, które mogą nam zastąpić deser. Przepis, który umieściłam poniżej jest bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy wymieszać składniki na nadzienie, wydrążyć środek jabłek, napełnić je nadzieniem, włożyć do piekarnika i gotowe! 🙂 Przepis jest wegański i nie zawiera cukru.
Zapraszam do obejrzenia przepisu 🙂
składniki
- 4 jabłka
- 50 g płatków owsianych lub jaglanych
- 50 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g daktyli
- 20 g rodzynków
- 4 kostki gorzkiej czekolady (25 g)
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 80 ml mleka roślinnego
przygotowanie
- Z każdego jabłka obkrój górę, a następnie wydrąż środek.
- Pozostałe składniki wymieszaj (czekoladę oraz daktyle pokrój na mniejsze kawałki), a powstałą masą wypełnij jabłka. Na wierzch daj górę każdego z jabłek. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.