Odchudzony przepis na faworki w wersji wegańskiej. Oczywiście chrust z tego przepisu nie będzie posiadał charakterystycznych bąbelków powietrza, ale za to posiada kilkukrotnie zmniejszoną ilość kalorii. Smak jest inny, jednak to wcale nie znaczy, że gorszy!

składniki
- 1 szklanka mąki pszennej (150 g)
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej (50 g)
- ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej (50 g)
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 9 łyżek gorącej wody
- 70 g roślinnego masła, oleju kokosowego lub margaryny
- 1 łyżka mleka roślinnego
- 1 łyżka octu lub wódki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta kurkumy (dla koloru)
- cukier puder do posypania
przygotowanie
- Zmielone płatki owsiane wymieszaj z gorącą wodą i odstaw do wystygnięcia.
- Przesianą mąkę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wyrób zwarte ciasto tak, aby nie lepiło się do ręki. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj bardzo cienko – najcieniej, jak potrafisz 😀 Z ciasta wytnij prostokąty lub romby, następnie natnij je na środku i przełóż jeden koniec przez nacięcie. Faworki piecz 6 – 10 minut (do zarumienienia) w 200 stopniach Celsjusza. Jeśli faworki będą za długo w piekarniku, wyjdą twarde i będą smakować jak paluszki… Dlatego pilnuj piekarnika! 😀
- Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.
porady
Cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym sprawi, że faworki będą znacznie lepsze. Jeśli nie zależy Ci na wegańskiej wersji chrustu, kleik z płatków owsianych i gorącej wody zamień na 2 jajka. Możliwe, że wtedy trzeba będzie dodać trochę więcej mąki.



