Odchudzony przepis na faworki w wersji wegańskiej. Oczywiście chrust z tego przepisu nie będzie posiadał charakterystycznych bąbelków powietrza, ale za to posiada kilkukrotnie zmniejszoną ilość kalorii. Smak jest inny, jednak to wcale nie znaczy, że gorszy!
Przepis na pieczone faworki

składniki
- 1 szklanka mąki pszennej (150 g)
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej (50 g)
- ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej (50 g)
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 9 łyżek gorącej wody
- 70 g roślinnego masła, oleju kokosowego lub margaryny
- 1 łyżka mleka roślinnego
- 1 łyżka octu lub wódki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta kurkumy (dla koloru)
- cukier puder do posypania
przygotowanie
- Zmielone płatki owsiane wymieszaj z gorącą wodą i odstaw do wystygnięcia.
- Przesianą mąkę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wyrób zwarte ciasto tak, aby nie lepiło się do ręki. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj bardzo cienko – najcieniej, jak potrafisz 😀 Z ciasta wytnij prostokąty lub romby, następnie natnij je na środku i przełóż jeden koniec przez nacięcie. Faworki piecz 6 – 10 minut (do zarumienienia) w 200 stopniach Celsjusza. Jeśli faworki będą za długo w piekarniku, wyjdą twarde i będą smakować jak paluszki… Dlatego pilnuj piekarnika! 😀
- Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.
porady
Cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym sprawi, że faworki będą znacznie lepsze. Jeśli nie zależy Ci na wegańskiej wersji chrustu, kleik z płatków owsianych i gorącej wody zamień na 2 jajka. Możliwe, że wtedy trzeba będzie dodać trochę więcej mąki.
Sprawdź inne przepisy na Tłusty Czwartek – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis



