Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDania głównePieczona fasolka szparagowa z serkiem topionym

Pieczona fasolka szparagowa z serkiem topionym

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
pieczona fasolka szparagowa z serkiem topionym

Fasolka szparagowa z serkiem topionym to pyszny i prosty w przygotowaniu przepis. Ta kolorowa i chrupiąca fasolka w połączeniu z kremowym sosem stworzy wyjątkową kompozycję smakową, którą możesz podać jako dodatek do dania głównego lub jako kolację na ciepło.

Fasolka szparagowa jest wyjątkowym warzywem! To niskokaloryczne i bogate źródło składników odżywczych, w tym witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów. Wszechstronność fasolki szparagowej w kuchni pozwala na przygotowywanie różnorodnych potraw, a łatwość w przygotowaniu sprawia, że można ją łatwo włączyć do codziennej diety. Smaczna, zdrowa i pełna zalet, fasolka szparagowa zasługuje na swoje miejsce na naszych talerzach.

Sprawdź również przepisy na dania i sałatki ze świeżym ogórkiem.


PRZEPIS – pieczona fasolka szparagowa

pieczona fasolka szparagowa z serkiem topionym

Fasolka szparagowa pieczona z serkiem topionym

Drukuj
Proporcje na: 4 porcje Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 9 głos/y )

składniki

Składniki na fasolkę szparagową z serkiem topionym:
  • 400 g fasolki szparagowej (użyłam zielonej, ale możesz użyć żółtej lub pomieszać dwa rodzaje fasolki)
  • 60 g wybranego serka topionego
  • 1 jajko
  • 50 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki sezamu

przygotowanie

Jak upiec fasolkę szparagową w piekarniku?
  1. Fasolkę szparagową obierz, umyj i włóż do gotującej się, osolonej wody na 5 minut.
  2. Następnie fasolkę ułóż w naczyniu do zapiekania.
  3. Śmietankę podgrzej, a kiedy będzie ciepła zdejmij ją z ognia i dodaj serek topiony. Całość wymieszaj do momentu rozpuszczenia serka. Następnie wymieszaj z jajkiem i masłem orzechowym. Dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej fasolkę szparagową. Całość posyp sezamem i zapiekaj bez przykrycia około 15 minut (fasolka powinna być miękka, a całość lekko przypieczona) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  4. Tak przygotowaną fasolkę możesz potraktować jako dodatek do dania głównego lub kolację.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy z warzywami – https://viagusto.pl/category/przepisy/skladnik/warzywa/


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy

fasolka szparagowa pieczona w sosie z serkiem topionym
pieczona fasolka szparagowa w sosie z sezamem – prosty przepis

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.