Od pewnego czasu bardzo chciałam spróbować upiec ciecierzycę dodając do niej oprócz przypraw również ketchup. Eksperyment uważam za udany – dlatego też dzisiaj przychodzę do Was z recepturą na tą pyszną i zdrową przekąskę 🙂
Zarówno w przepisach na blogu, jak i w moich codziennych posiłkach staram się ograniczać gluten. Dlatego też skorzystałam z oferty sklepu bezglutenowego All 4 Celiac, dzięki czemu mam pewność, że moje dania są w 100% bezglutenowe.
All 4 Celiac ma bardzo szeroki asortyment, co jest jego głównym atutem – na pewno znajdziesz tam coś dla siebie 🙂
Zapraszam Cię do skorzystania z oferty wyżej opisanego sklepu 🙂

składniki
- 1 szklanka ciecierzycy + woda, 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 2 łyżki suszonych pomidorów z oregano, czosnkiem i chilli
- 3 łyżki ketchupu (pikantny)
- 2 łyżki oleju/oliwy
przygotowanie
- Ciecierzycę zalej zimną wodą (wody powinno być sporo). Dodaj też łyżeczkę soli. Całość odstaw na co najmniej 5 godzin.
- Następnie ciecierzycę odcedź i przelej wodą – najlepiej daj ją na sitko. Teraz ponownie daj do garnka i zalej wodą. Dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej i gotuj około 40 minut – jeśli woda zbyt wyparuje, dolej jej.
- Ugotowaną ciecierzycę odcedź. Kiedy lekko ostygnie i wysuszy się wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.
- Ciecierzycę z przyprawami wyłóż na blaszkę do pieczenia – tak, aby ciecierzyca utworzyła jedną warstwę. Piecz 30 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, co 10 minut mieszając.
- Ciecierzyca najlepiej smakuje, kiedy jest letnia.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW