Artykuł sponsorowany
Nie da się ukryć, że pieczenie ciast i innych słodkości jest jedną z najtrudniejszych sztuk, jakie możemy praktykować w kuchni. Jeżeli jednak zadbamy o wykonanie kilku podstawowych kroków, z pewnością będziemy w stanie poradzić sobie z każdym przepisem. O czym pamiętać, jeżeli dopiero uczymy się piec ciasta? Co nam wolno, a czego absolutnie nie powinniśmy robić?
1. Podążaj dokładnie za przepisem
2. Korzystaj z odpowiednich narzędzi
3. Pilnuj czasu i nie zostawiaj sprzątania na później
Podążaj dokładnie za przepisem
Nie bez powodu przeglądając przepisy czasem możemy spotkać się z powiedzeniem baking is chemistry. W przeciwieństwie do gotowania, jeżeli planujemy zabrać się za domowe słodkości, musimy ściśle i bezwzględnie podążać za podanym przepisem. Podczas procesu pieczenia – czy nawet już na etapie mieszania składników – część z nich wywołuje konkretną reakcję chemiczną, która zostanie zaburzona, jeżeli dodamy zbyt mało lub zbyt dużo jakiegoś składnika. Z tego względu jeżeli ostatnie ciasto wyszło nam nie tak, jak byśmy tego chcieli, warto najpierw sprawdzić czy dopełniliśmy każdego punktu przepisu.
Korzystaj z odpowiednich narzędzi
Dobre i właściwie dobrane narzędzia to również duży plus i ułatwienie przy pracy. Jeżeli nie mamy w kuchni kawałka wolnego blatu, warto pomyśleć również o stolnicy lub większej deski, na której będziemy w stanie wyrobić ciasto. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na formy, w których zamierzamy upiec ciasto czy inne smakołyki. Powinny być wykonane z materiałów bezpiecznych i zdolnych znieść wysoką temperaturę. Dobrym pomysłem jest także zwrócenie uwagi na łatwość czyszczenia. Jeżeli chcemy przygotować tematyczne ciasteczka, możemy wykorzystać foremki świąteczne z Fabryka Form lub podobne.
Pilnuj czasu i nie zostawiaj sprzątania na później
Samo podążanie za przepisem i trzymanie się ilości składników nie wystarczy, jeżeli zapomnimy wyjąć ciasto z pieca lub zrobimy to zbyt wcześnie. Osoby, które nie czują się najlepiej w liczeniu czasu, mogą zawsze posiłkować się timerem – dzięki temu będziemy mieć pewność, że przygotowywany deser ani się nie spali, ani nie będzie surowy w środku. To, jak ciasto się piecze zależy także od tego, w czym je umieścimy. Właśnie dlatego tak ważne jest dobranie dobrej formy do pieczenia z Fabryka Form: będziemy mieć pewność, że brzegi nie przypieką się za mocno.
Ostatnim dobrym nawykiem, jaki warto w sobie wyrobić, jest sprzątanie zaraz po tym jak skorzystamy z danej rzeczy. Dzięki temu nie pracujemy w bałaganie, a z drugiej strony po zjedzeniu własnoręcznie zrobionego ciasta nie musimy się już martwić o stertę rzeczy do uprzątnięcia.