Sojowa pieczeń, która smakuje z każdym sosem. Przygotowanie wymaga przejścia przez kilka etapów, ale nie są one czasochłonne.
Przepis na pieczeń z soi
składniki
- 350 g soi
- ½ łyżki octu winnego lub jabłkowego
- ½ łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżki papryki mielonej
- ½ łyżki wybranej mieszanki przypraw (użyłam uniwersalnej przyprawy do mięs)
Marynata
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wybranej mieszanki przypraw (użyłam przyprawy do kurczaka)
przygotowanie
- Soję wypłukaj, następnie namocz na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie odcedź, nalej nowej wody i gotuj przez 2 godziny do miękkości. Ugotowaną soję odcedź. Dolej do niej 1 litr świeżej wody i całość zblenduj.
- Do powstałej masy dodaj ocet, sok z cytryny oraz sól. Wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 6 godzin. Po tym czasie dodaj paprykę oraz przyprawę i całość zagotuj. Gorącą masę przecedź przez bardzo drobne sitko lub przez ściereczkę (podkładając pod nią sitko). Odstaw na noc, zostawiając na ściereczce lub sitku.
- Następnego dnia sojową masę wyciśnij ręką z pozostałej wody, a następnie uformuj kształt pieczeni. Składniki na marynatę wymieszaj i powstałą marynatą oblej pieczeń. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Pieczeń piecz w 190 stopniach Celsjusza 30 minut pod przykryciem, a następnie 1 godzinę bez przykrycia.
- Pieczeń podawaj z ulubionym sosem. Możesz ją również pokroić w plastry i upiec z warzywami i/lub pieczarkami.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad
- Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem
- Proste ciasto z aronią – aroniowy sernik bez pieczenia
- Jak otworzyć kawiarnię w 7 krokach?
- Warstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora
- Zaproś do swojego ogrodu letnie odmiany jabłoni