Pasztet z kaszy i pieczarek ma wiele zalet, zdecydowanie górują w nich dostępność składników i ich niska cena. Poza tym przepis jest bardzo prosty i gwarantuję, że każdemu się uda!


składniki
- 250 g pieczarek
- 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, czyli ok. 100 g suchej kaszy (możesz też użyć innej kaszy, np. gryczanej)
- 1 cebula
- 1 łyżka ziaren słonecznika lub pestek dyni
- 50 g bułki pszennej lub chleba
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku lub lubczyku (świeżego lub suszonego)
- 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- olej kokosowy lub inny tłuszcz (1-2 łyżki)
przygotowanie
- Pieczarki pokrój w szerokie plastry (ok. 1 cm). Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Podsmażaj na nim pokrojone pieczarki na małym ogniu po 5 minut z każdej strony (w trakcie smażenia nie mieszaj pieczarek). Pieczarki powinny być rozłożone na patelni jako jedna warstwa.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju kokosowego.
- Bułkę lub chleb namocz w wodzie lub mleku roślinnym i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz.
- Ugotowaną wcześniej kaszę, podsmażone pieczarki i cebulę, ziarna, namoczoną i odciśniętą bułkę lub chleb, sos sojowy, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek zblenduj na gładką masę. Kilka pieczarek możesz pokroić w kostkę i dodać do zblendowanej masy pasztetowej. Całość dopraw solą i pieprzem, jeśli po spróbowaniu uznasz, że masa nie jest odpowiednio doprawiona.
- Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wyłóż masę pasztetową i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 60 minut.
- Gotowy pasztet schłodź przez noc w lodówce, aby stężał.



Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jajka wielkanocne – 8 przepisów na jajka faszerowane i inne przepisy z jajkami!
- Tort szpinakowy z jajkami – pomysł na śniadanie wielkanocne!
- Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW
- Czekoladowe ciasto bez pieczenia – orzechowy łom!
- Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów
- Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane