Artykuł sponsorowany
Odzyskaj kontrolę nad tym, co jesz. Nie pozwól się truć i wybieraj tylko najzdrowsze owoce. Sprawdź, jak możesz to zrobić.
Dlaczego pestycydy są groźne?
Zdrowe odżywianie jest podstawą zdrowego organizmu. Lekarze, dietetycy, zalecają spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, lecz z tyłu głowy zawsze kołacze się pytanie, “czy to na pewno zdrowe?”. Co z pestycydami, którymi rolnicy, sadownicy raczą swoje plony? Właśnie zaczyna się sezon na truskawki. Po roku przerwy znów możemy cieszyć się tymi pysznymi, a przy tym bardzo wartościowymi owocami, które doskonale sprawdzają się do spożywania samodzielnego, ale także do przyrządzania licznych potraw, wypieków, a nawet dań obiadowych. Jak jednak wybrać te dobre, maksymalnie naturalne truskawki? Skąd mieć pewność, że będą bezpieczne dla małych dzieci, kobiet w ciąży czy wrażliwych seniorów?
Pestycydy to środki ochrony roślin powszechnie stosowane przez rolników. Wspierają maksymalizację plonów, zabezpieczając je przed szkodnikami, chorobami grzybiczymi, chwastami. Kiedy jednak dostają się do organizmu człowieka, mogą powodować poważne zmiany, a nawet stanowić zagrożenie życia. Zaburzają gospodarkę hormonalną, enzymatyczną, wywierają wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, nerwowego, oddechowego, limfatycznego. Stosowane w nadmiarze mogą się przyczyniać do rozwoju komórek nowotworowych. Warto przy tym mieć na uwadze, że stykamy się z nimi nie tylko na żywności, ale również w powietrzu czy wodzie.
W jakich owocach znajduje się najwięcej pestycydów? W truskawkach, winogronach, jabłkach, gruszkach, nektarynkach, brzoskwiniach, wiśniach. To również popularna substancja stosowana przy pomidorach, ziemniakach, szpinaku, selerze naciowym i papryce.
Jak ograniczyć spożywanie pestycydów?
Najlepiej sprawdza się dokładne mycie owoców przed spożyciem, a także obieranie ich. Drugi krok nie zawsze jest możliwy, bo nikt nie będzie obierał truskawek. Warto w takiej sytuacji wyposażyć się w specjalne urządzenie, które pozwoli ustalić, jaki poziom szkodliwych substancji znajduje się na owocach. Tester żywności to niewielkie i poręczne narzędzie, które powinno się znaleźć w każdym domu, gdzie priorytetem jest troska o zdrowie. W kilka chwil otrzymasz informację dotyczącą, tego, jak duże stężenie pestycydów znajduje się w badanych owocach lub warzywach.
Wśród dostępnych na rynku testerów żywności dostaniesz również te, które pozwolą Ci określić stan czystości wody oraz poziom promieniowania i pola elektromagnetycznego w Twoim otoczeniu.
Aby skutecznie pozbyć się pestycydów z truskawek, a także innych owoców, szczególnie tych, których się nie obiera, warto sięgnąć po specjalne urządzenie myjące, które poza tym, że uwolni Twoją żywność od szkodliwych substancji chemicznych, którymi zostały spryskane, pomoże Ci odkazić i zdezynfekować przedmioty. Myjkę oraz testery żywności dostaniesz w sklepie SR Tech na stronie: https://www.srtech.pl/.
Zaopatrz się w niezbędne gadżety i nie daj się w tym sezonie pestycydom. Zyskaj pewność, że owoce, które zjadasz i serwujesz swoim najbliższym, są bezpieczne oraz w pełni wartościowe. Czerp z nich jak najwięcej witamin i substancji odżywczych, bez nadprogramowej chemii.