Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z niecodziennym dodatkiem w cieście, które zastępuje jajko – masłem orzechowym. Wzbogaca ono smak, a także poprawia konsystencję ciasta. Naleśniki są miękkie i delikatne.
składniki
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 350 ml mleka (użyłam roślinnego – sojowego)
- 1 łyżka masła orzechowego
- szczypta soli
- kilka kropel soku z cytryny
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka oleju (użyłam kokosowego)
przygotowanie
- Wszystkie składniki wymieszaj lub zblenduj do powstania gładkiego ciasta. Odstaw na 30 minut.
- Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju, a następnie rozlej równomiernie ciasto. Naleśniki smaż do zrumienienia z obydwóch stron.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Warstwowa sałatka z kiełkami i suszonymi pomidorami
- Co to jest puree?
- Co to jest tempeh?
- Cytrynowe ciasto z chałwą bez pieczenia
- Co to jest tahini?
- 10 przepisów na pyszne serniki na Wielkanoc