Pełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze możesz wykorzystać inne owoce, które lubisz lub właśnie masz pod ręką.

składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pełnoziarnistej (możesz też użyć innej, np. pszennej lub orkiszowej)
- 150 ml mleka lub wody
- 8 g suszonych drożdży (drożdży instant)
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 500 g twarogu (użyłam półtłustego)
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g ulubionych owoców – użyłam 100 g porzeczek i 100 g borówek
Na wierzch:
- 4 kostki gorzkiej czekolady + 1/2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny + ok. 50 g cukru pudru
przygotowanie
- Na początek przygotuj ciasto. Jajka, miód, cukier oraz cukier waniliowy zmiksuj na puszystą masę. Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami, letnim mlekiem oraz olejem. Następnie delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Całość wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez ok. 10 minut. Po tym czasie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość – zajmie to około 1-1,5 godziny.
- W tym czasie możesz przygotować nadzienie. Twaróg rozdrobnij widelcem lub zmiel w maszynce, a następnie wymieszaj z jajkami, cukrem oraz cukrem waniliowym.
- Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i delikatnie wyrób. Teraz możesz przejść do formowania drożdżówek. Kształt drożdżówek zależy od Ciebie. Moje bułeczki przygotowałam w następujący sposób. Ciasto rozwałkowałam na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i podzieliłam go na 8 podłużnych prostokątów. Następnie wzdłuż każdego prostokąta nałożyłam wcześniej przygotowany ser i owoce. Prostokąt złożyłam wzdłuż na pół, po czym zwinęłam na kształt ślimaka nadzieniem do góry. Na wierzchu ułożyłam pozostałą część owoców. Poniżej znajdziecie zdjęcia, które dokładnie ukazują sposób przygotowania drożdżówek.
- Gotowe drożdżówki przełóż na blachę do pieczenia (w dość sporych odstępach). Bułeczki włóż do zimnego piekarnika, po czym ustaw go na 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 – 35 minut – do zarumienienia.
- Po wystudzeniu polej roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą z dodatkiem masła lub oleju kokosowego oraz lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.
porady
Zamiast suszonych drożdży możesz użyć 25 g świeżych - wtedy przygotuj rozczyn.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najlepsza sałatka z burakiem i serem feta
- Proteinowy piernik z wiśniami – PRZEPIS
- Zapiekany makaron jak Burger Drwala! (elektryczny Lunch Box)
- Ciasto bez pieczenia na herbatnikach – idealne na Święta
- Domowa gorąca czekolada z cynamonem i imbirem
- Desery z czekoladą, które warto przygotować




