Artykuł sponsorowany
Wysokiej jakości wyposażenie to podstawa każdej kuchni. Dzięki temu gotowane potrawy będą łatwe w przygotowaniu i staną się niezwykle aromatyczne, a spędzanie czasu w kuchni przyjemne. Doskonałym wyborem do każdej kuchni jest patelnia żeliwna. Dowiedz się, jakie są jej zalety.
- Patelnia żeliwna to zakup na lata
- Z patelnią żeliwną gotowanie nie będzie trudne
Patelnia żeliwna to zakup na lata
Niekwestionowaną zaletą palet żeliwnych jest ich trwałość, a tym samym długowieczność. Wysoka odporność na uszkodzenia oraz odpowiednia konserwacja gwarantują, że naczynie przez długi czas zachowa dobry wygląd i funkcjonalność. Może okazać się, że zakupiona patelnia posłuży dobrze jeszcze kolejnym pokoleniom. Z tego powodu liczyć można również na długą gwarancję, którą oferuje producent. Dodatkowo atutem patelni jest jej stabilność.
Patelnie żeliwne są wykonane z naturalnego materiału, który nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Dzięki temu są w pełni bezpieczne i mogą być używane w bezpośrednim kontakcie z żywnością, bez obaw o szkodliwe substancje, które mogą przedostać się pod wpływem wysokiej temperatury do gotowanych potraw. Dodatkowo liczyć można na wzbogacenie jedzenia pierwiastkami żelaza, które wytrąca się w czasie gotowania z żeliwa.
Kolejna zaleta żeliwnej palety to łatwość czyszczenia. Letnią patelnię myć można pod bieżącą wodą, używając zwykłej gąbki i płynu do mycia naczyń. Co ważne, patelnie żeliwne używać można na wszystkich typach kuchenek: gazowych, elektrycznych i indukcyjnych. Dzięki temu to uniwersalne naczynie, które sprawdzi się w każdej kuchni.
Z patelnią żeliwną gotowanie nie będzie trudne
Patelnia żeliwna ułatwia przygotowanie wielu potraw. To przede wszystkim zasługa bardzo dobrego przewodnictwa cieplnego. Nagrzewanie naczynia trwa dłużej niż w przypadku patelni wykonanych z innych materiałów, jednocześnie jednak żeliwo przez długi czas kumuluje ciepło, nie dopuszczając do wyschnięcia potraw, które ma miejsce podczas wielokrotnego podgrzewania. Dodatkowo smażenie czy duszenie trwa krócej niż w przypadku innych patelni.
Żeliwne naczynia są również odpowiednie do podawania do stołu jedzenia, które powinno być serwowane ciepłe, np. jajecznicy czy szakszuki.
Naczynia żeliwne to nie tylko standardowej patelnie, ale również patelnie do grillowania. Taki rodzaj naczynia umożliwia usmażenie mięsa lub ryby bez użycia tłuszczu. Patelnia żeliwna doskonale sprawdzi się również jako zamiennik brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Naczynia wykonane z żeliwa bez obaw używać można w piekarniku.