Pasztet z czerwonej soczewicy jest moim ulubionym tego typu pasztetem. Świetnie pachnie, jest tani i bardzo szybki w wykonaniu. Na pewno zagości na moim wielkanocnym stole 😉

składniki
- 200 g soczewicy czerwonej
- 1 puszka czerwonej soczewicy (bez zalewy ok. 250 g soczewicy)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 50 g mąki jaglanej (możesz też użyć mąki z ciecierzycy, mąki ryżowej lub innej)
- 2 łyżki (20 g) bułki tartej bezglutenowej
- przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, sos sojowy)
przygotowanie
- Soczewicę opłukaj na sitku. Daj ją do garnka i zalej wodą (co najmniej 0,5 l). Dodaj szczyptę soli i gotuj około 10 – 15 minut. Po tym czasie soczewicę daj na sitko i zostaw do ostudzenia.
- Drobno pokrojoną cebulę i startą na tarce marchewkę podsmaż na odrobinie oliwy.
- Kiedy soczewica ostygnie dodaj do niej wcześniej podsmażone warzywa i odcedzoną z zalewy soczewicę z puszki. Do całości daj również resztę składników. Wymieszaj, odpowiednio dopraw i odstaw na noc do lodówki. Jeśli chcesz uzyskać jednolity pasztet wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
- Następnego dnia masa będzie miała odpowiednią konsystencję, dlatego możemy przystąpić do ostatniego etapu. Jeśli chcesz zrobić pasztet pieczony masę wyłóż do formy i piecz 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Możesz też zrobić pasztet gotowany – mój sposób to zawinięcie masy w folię spożywczą. Na końcach folię zawiązałam nitką i tak powstały pasztet gotowałam 30 minut.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepis na ratatuj – ratatouille z batatem!
- Przepis na lody wegańskie cytrynowo kokosowe
- Chleb faszerowany – chleb zapiekany z farszem a’la pizza
- Domowa nalewka z cytryną – nalewka na spirytusie
- Babeczki z Nutellą – pyszne muffiny z czekoladą
- Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami – nadziewane cebule